Eén loket voor alle beroepsrisico's, burn-out erkend als beroepsgerelateerde ziekte

De federale overheid zal vanaf volgend jaar één loket hebben voor alles wat te maken heeft met beroepsrisico's. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) aangekondigd in "De zevende dag".
Reporters

De nieuwe dienst krijgt de naam Fedris - het Federaal agentschap voor beroepsrisico's - en is een samensmelting van het Fonds voor de beroepsziekten (FBZ) en het Fonds voor arbeidsongevallen (FAO).

Fedris neemt alle opdrachten van de twee vorige diensten over. Het gaat dan vooral om het vergoeden van de slachtoffers van beroepsziekten en in bepaalde gevallen ook de slachtoffers van arbeidsongevallen, het nemen en ondersteunen van een aantal preventiemaatregelen op het vlak van beroepsziekten en arbeidsongevallen, en het controleren of de verzekeringsondernemingen en de werkgevers nakomen op het vlak van arbeidsongevallen.

Nieuw is dat Fedris bedrijven ook zal adviseren hoe ze het best burn-out bij hun personeel kunnen voorkomen. "Tot nu toe was dat niet mogelijk aangezien een burn-out geen arbeidsongeval is en ook niet erkend werd als beroepsziekte", zegt minister De Block in "De zevende dag". "We gaan burn-out nu wel erkennen als een beroepsgerelateerde ziekte, wat ons toelaat om preventieve maatregelen te nemen op de werkvloer."

Meest gelezen