Fillon: "Links dat is de mislukking, extreemrechts is het failliet"

De rechtse presidentskandidaat François Fillon moet nu alle Fransen overtuigen dat het project van zijn partij het enige project is waar Frankrijk beter van wordt. Dat heeft hij gezegd in zijn overwinningsspeech. "Links dat is de mislukking en extreemrechts is het failliet van Frankrijk", aldus Fillon.
AFP or licensors

In zijn overwinningspeech bedankte Filon iedereen die zijn of haar waarden heeft teruggevonden in zijn campagne. Hij stak ook de hand uit naar iedereen die Frankrijk wil dienen.

"Niemand mag zich buitengesloten voelen van een meer rechtvaardige en solidaire samenleving." Vervolgens haalde hij uit naar de andere partijen. Zo was links (van Hollande) een mislukking volgens Fillon en dreigt met extreemrechts (van Marine Le Pen) het faillissement. Verder zei hij ook nog dat de "software" van Frankrijk volledig veranderd moet worden. "Er is in ons land een enorme behoefte aan respect en trots. Er is ook vraag naar het gezag van de staat en naar voorbeeldig gedrag van degenen die leiden."

(lees verder onder de video)

Juppé

Even daarvoor had zijn tegenstander, de meer gematigde Alain Juppé, Fillon gefeliciteerd met zijn overwinning. "Ik feliciteer François Fillon met zijn ruime overwinning. Ik zal me nu weer ten volle richten op mijn taak als burgemeester van Bordeaux, een taak die me veel vreugde brengt."

Juppé bedankte vervolgens zijn aanhangers en richtte zich in het bijzonder tot de jonge Fransen. Hij vroeg die laatsten om het idee van een verzoenend en gekalmeerd Frankrijk verder uit te dragen. Hij besloot uiteindelijk dat hij 40 jaar ten dienste heeft gestaan van Frankrijk, iets wat hem grote vreugde maar ook wat verdriet heeft opgeleverd.

AFP or licensors

Sarkozy

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy, onder wie Fillon premier was, plaatste op Twitter een statement waarin hij Fillon feliciteerde met de overwinning. Zijn gedachten waren ook bij Alain Juppé, die volgens Sarkozy "zijn ideeën met veel overtuiging heeft verdedigd". Maar, zo besloot Sarkozy, nu is het moment gekomen om zich allemaal achter Fillon te scharen om de verandering te garanderen waar Frankrijk meer dan ooit nood aan heeft.