Fillon of Juppé? Fransen kiezen vandaag hun rechtse presidentskandidaat

De Fransen kunnen vandaag kiezen voor de rechtse kandidaat bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Na de eerste ronde van vorige week blijven nog twee kandidaten - tevens ex-premiers - over: François Fillon en Alain Juppé. Vanavond weten we wie het wordt.
AFP or licensors
Alain Juppé (links) en François Fillon (rechts).

Vorige week zondag konden de Fransen al voor een eerste keer naar de stembus om de kandidaat bij de rechtse conservatieve partij Les Républicains te kiezen. Enkel de twee met de meeste stemmen zouden doorgaan naar de volgende - en laatste - ronde, die vandaag plaatsvindt. Onder meer oud-president Nicolas Sarkozy werd uitgeschakeld.

De twee kandidaten die doorgaan - en die dus nog steeds meedingen naar een "nominatie" - zijn de conservatief François Fillon en de meer gematigde Alain Juppé. Het is de eerste die er het beste voorstaat. Hij won vorige week de eerste ronde met 44 procent van de stemmen. Juppé haalde toen 28 procent.

Dat wil echter nog niet zeggen dat Juppé geen kans meer zou maken. "De beslissende factor is het type kiezers", zegt VRT-journaliste Sofie Vander Donckt die het thema volgt. "Iedereen mag meedoen aan deze voorverkiezingen en dus zijn vorige week veel linkse kiezers komen opdagen. Dat deden ze vooral om hun stem uit te brengen tégen oud-president Sarkozy. Juppé heeft vandaag die linkse- en centrumkiezers massaal nodig om het als gematigde kandidaat nog te kunnen halen. Als er vandaag meer overtuigde rechtse kiezers opdagen, lijkt het binnen voor Fillon." Beide kandidaten zijn ondertussen ook al hun stem gaan uitbrengen.

(Lees verder onder de foto's).

AFP or licensors
AFP or licensors

Waar staan de kandidaten voor?

"Het is de keuze tussen gematigd of stevig rechts", zegt Vander Donckt. "Fillon en Juppé zijn het over veel eens met allebei drastische, economische voorstellen. Fillon duwt het gaspedaal echter nog meer in, ook op maatschappelijk vlak. Zo vindt hij de homoadoptie in haar huidige vorm te vergaand, vindt hij dat er een probleem is met de islam in Frankrijk en wil hij een verbod op de boerkini, die het lichaam van de vrouw volledig bedekt. Daarnaast vindt hij dat Frankrijk en Europa te weinig respect tonen voor Rusland en wil hij meer toenadering zoeken. Juppé drijft het niet op de spits en zoekt meer de consensus op."

De stembureaus worden om 19 uur gesloten. In de loop van de avond zou duidelijk moeten zijn wie de winnaar is. De presidentsverkiezingen zelf vinden plaats op 23 april en 7 mei.