François Fillon is de presidentskandidaat voor rechts in Frankrijk

François Fillon is de kandidaat voor rechts bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar in Frankrijk. Met de bekendmaking van de eerste resultaten van de tweede ronde bleek hij meteen een grote voorsprong te hebben op zijn tegenstander Alain Juppé. Die laatste feliciteerde zijn tegenstander dan ook vrij snel met de "ruime overwinning".
AFP or licensors

Alle stemgerechtigden in Frankrijk -ongeacht politieke kleur- mochten in deze tweede stemronde bepalen wie de kandidaat werd van de rechtse Républicains en de centrumpartijen bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. In totaal trokken meer dan 4 miljoen van de 44 miljoen Franse stemgerechtigden naar de stembus, wat beschouwd wordt als een goede opkomst.

Op dit moment zijn de stemmen van 96 procent van de kiesbureaus geteld en daaruit blijkt dat Fillon kan rekenen op 66,5 procent van de stemmen, Juppé op 33,5 procent. Juppé ging echter al eerder op de avond over tot het toegeven van zijn nederlaag en feliciteerde Fillon met de "ruime overwinning". Hij zal hem ook steunen bij de presidentsverkiezingen.

Fillon was alvast de grote favoriet nadat hij bij de eerste ronde van vorige week al een ruime voorsprong had op Alain Juppé. Toen haalde hij 44 procent van de stemmen, Juppé 28 procent. Oud-president Nicolas Sarkozy werd in diezelfde eerste ronde uitgeschakeld.

Andere presidentskandidaten?

De presidentsverkiezingen zelf vinden plaats op 23 april en 7 mei. Fillon zal het vooral moeten opnemen tegen de populaire Marine Le Pen. De populaire politica is de enige presidentskandidate voor het extreemrechtse Front National. Die partij heeft de laatste jaren de wind in de zeilen.

Aan de linkse kant is er natuurlijk ook nog de PS van president Hollande. De president heeft nog niet besloten of hij zich kandidaat zal stellen voor de voorverkiezingen binnen zijn partij. Als hij zich kandidaat stelt, zal Hollande het binnen zijn partij waarschijnlijk moeten opnemen tegen premier Manuel Valls. Wat het ook zij: Hollande heeft net zoals de andere kandidaten nog tijd tot 15 december om zich te melden. De voorverkiezingen aan linkse kant vinden plaats op 22 en 29 januari.

Los van het linkse en rechtse kamp, is er ten slotte nog een andere opmerkelijke presidentskandidaat: ex-minister van Economie Emmanuel Macron. Hij begon een eigen beweging, En Marche, die zich links noch rechts noemt.

Wie is François Fillon?

De 62-jarige François Fillon heeft al een gevulde politieke carrière achter de rug. Van 2007 tot en met 2012 was Fillon eerste minister van Frankrijk, en stond hij dus onafgebroken aan het hoofd van de Franse regering onder het presidentschap van Sarkozy. Fillon kreeg de steun van Nicolas Sarkozy omdat hij hem succesvol had geholpen bij zijn presidentiële campagne van 2007. In eerdere regeringen was Fillon al minister van Onderwijs en Sociale Zaken geweest.

Na de nederlaag van Sarkozy in 2012 nam Fillon ook ontslag als regeringsleider, maar al een jaar later toont hij dat hij ambitie heeft om president te worden in 2017. "Ik zal mij hoe dan ook kandidaat stellen", klonk het in 2013. François Fillon stelt zich tijdens zijn campagne voor als de kandidaat van "de echte breuk", en wil voor Frankrijk een "quasi-Thatcheriaanse" kuur: met onder meer een terugkeer naar de 39-urenweek (nu is dat 35 in Frankrijk), en verhoging van de pensioenleeftijd en een daling van de overheidsuitgaven met 110 miljard.

Niet onbelangrijk symbolisch detail: de partner van François Fillon is een Britse vrouw: Penelope Clarke. De twee leerden elkaar kennen in 1974, zes jaar later stapten ze in het huwelijksbootje in het Welshe geboortedorp van Clarke.

Waar staat Fillon voor?

Met de keuze voor Fillon in plaats van Juppé hebben de kiezers van vandaag gekozen voor stevig rechts in plaats van gematigd. "Fillon en Juppé zijn het over veel eens met allebei drastische, economische voorstellen", vertelt VRT-journalist Sofie Vander Donckt.  "Fillon duwde het gaspedaal echter nog meer in, ook op maatschappelijk vlak. Zo vindt hij de homoadoptie in haar huidige vorm te vergaand, vindt hij dat er een probleem is met de islam in Frankrijk en wil hij een verbod op de boerkini, die het lichaam van de vrouw volledig bedekt. Daarnaast vindt hij dat Frankrijk en Europa te weinig respect tonen voor Rusland en wil hij meer toenadering zoeken."

Meest gelezen