Mei Li Vos over overname PostNL: "We kunnen er beter mee ophouden"

Mei Li Vos, tweede Kamerlid voor PvdA in Nederland, is ronduit tegen een overname van PostNL door het Belgische Bpost. Ze leidt het verzet niet uit een nationalistisch gevoel, wel vanuit de vrees dat de invloed van de Nederlandse politici zal verminderen als PostNL naar Brussel verhuist. "Mijn ervaring met Belgen is dat zij voor eigen belang gaan. Dat is geen verwijt, maar internationaal samenwerken, al zijn we nog zo dicht bij elkaar, is best lastig."

PostNL verzet zich hardnekkig tegen een mogelijke overname door de Belgische tegenhanger Bpost. PostNL is een privébedrijf, maar toch wordt de beslissing gesteund door Nederlandse politici, onder wie ook Mark Rutte. Er gaan nu zelfs stemmen op om de Nederlandse postwet aan te passen, waardoor de minister van Economische Zaken inspraak krijgt wanneer het postbedrijf overgenomen wordt door een buitenlandse partij. In principe kan de regering een overname op die manier tegenhouden.

Mei Li Vos wil dat het Nederlandse postbedrijf in Nederland blijft. "Mijn voorstel krijgt steun van een ruime meerderheid, alleen de liberalen, die nog een naïef geloof in de wetten van de markt hebben, zijn tegen." Haar verzet heeft volgens Vos niets met nationalisme te maken. Ze vreest alleen dat met een verhuizin naar België de zeggenschap van de Nederlandse politici over het postbedrijf zal verminderen. "Als de Raad van Bestuur naar Brussel verhuist, gelden de Belgische wetten. Mijn ervaring met Belgen is dat zij voor eigen belang gaan. Dat is geen verwijt, maar internationaal samenwerken, al zijn we nog zo dicht bij elkaar, is best lastig. Het hebben van de raad van bestuur in eigen land geeft je veel meer zeggenschap dan alleen de wetten."

Het wordt "nee"

De vraag is dan ook of de privatisering van PostNL wel zo'n goed idee was. "Nederland is een van de weinige landen met een volledig geprivatiseerd nationaal postbedrijf. Als we geweten hadden wat we nu weten, denk ik niet dat we ons belang zo snel verkocht hadden. De Belgen zijn heel verstandig dat ze nog zo'n groot aandeel in hun eigen postbedrijf hebben. Voor sommige bedrijven moet je geen privatisering willen. Langs de andere kant ben ik niet zo bang voor de Belgen, de Koninklijke Nederlandse Munt is bijvoorbeeld afgelopen week verkocht aan een Belgisch bedrijf."

Vos spreekt duidelijke taal wanneer ze antwoordt op de vraag of er toch nog een raam op een kier staat voor Bpost: "Op dit moment zeg ik dat we er beter mee kunnen ophouden." Het parlement zal een overname met andere woorden blokkeren.