Na maanden discussie: Duitsland gaat 165 asielzoekers uit ons land overnemen

Duitsland gaat een groep van 165 asielzoekers uit ons land overnemen. Het gaat om vluchtelingen die asiel aanvroegen in België, maar zich eerst al in Duitsland registreerden. Na maanden van onderhandelingen tussen de twee landen is er een akkoord.
(Archieffoto)

De hele discussie tussen Duitsland en ons land startte enkele maanden geleden en draaide rond een groep van 350 asielzoekers. Volgens ons land kwamen ze uit Duitsland en moesten ze dus ook terug naar daar om een asielaanvraag in te dienen. Volgens de Dublinakkoorden moeten asielzoekers hun aanvraag namelijk indienen in het Europese land waar ze voor het eerst worden geregistreerd.

"In Duitsland waren ze het daar niet mee eens", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan VRT Nieuws. "Zij hadden een achterstand op vlak van registratie en hebben de vingerafdrukken blijkbaar niet geregistreerd. Ze trokken dan ook in twijfel of de groep asielzoekers eerst in Duitsland was geweest."

Na maanden van "moeilijke onderhandelingen" is er nu een akkoord bereikt. Duitsland 165 mensen terugnemen. "85 daarvan zijn momenteel al terug in het land, de rest zal snel volgen."

De onderhandelingen werden samen gevoerd met Nederland, waar een zelfde probleem was met een groep van 900 asielzoekers. Ook daar zal Duitsland de helft van overnemen.