Pedofilieschandaal in Brits jeugdvoetbal dijt verder uit

In Groot-Brittannië dijt het pedofilieschandaal in het jeugdvoetbal verder uit. De voetbalbond gaat een intern onderzoek instellen om uit te vissen of de clubs op de hoogte waren en of ze genoeg hebben gedaan om het misbruik aan te pakken of te voorkomen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De zaak kwam aan het licht toen enkele gewezen voetballers vorige week vertelden dat ze als jeugdspeler zijn misbruikt. De meeste -maar niet alle- spelers werden het slachtoffer van dezelfde trainer, Barry Bennell. De man, nu 62 jaar, bleef ondanks waarschuwingen nog jarenlang aan de slag bij de jeugdopleiding van zijn club Crewe Alexandra, maar werd in 1998 veroordeeld tot acht jaar cel voor het misbruiken van andere kinderen.

Sinds de oud-spelers met hun verhaal naar buiten zijn gekomen, dijt het schandaal verder uit. Bij een hulplijn die werd opgericht door de Nationale Britse Kinderbescherming, zijn al meer dan 100 telefoontjes binnengekomen.

De club van Bennell heeft intussen een onafhankelijk onderzoek bevolen, terwijl ook verschillende politiediensten hun eigen onderzoek voeren bij de clubs van jeugdtrainers die in opspraak zijn gebracht.

Nu gaat dus ook de FA, de nationale voetbalbond van Engeland en Wales, een intern onderzoek uitvoeren. De bond wil nagaan of de clubs iets afwisten van het misbruik, en of ze er iets tegen hebben gedaan. De FA heeft de hulp gevraagd van een onafhankelijk juridisch adviseur, maar werkt ook samen met de politie.

Schandaal doet denken aan zaak-Savile

De zaak doet denken aan die van tv-ster Jimmy Savile, die tijdens zijn carrière vele tientallen kinderen misbruikte en daar jarenlang mee weg kwam.

Mogelijk neemt dit pedofilieschandaal in het voetbal nog grotere proporties aan. Bennells naam is niet de enige die is genoemd, en een aantal oud-spelers hebben al te verstaan gegeven dat pedofilie in de sportwereld een onderschat probleem is.