Ruim 4% van bestuurders onder invloed tijdens alcoholcontroles in West-Vlaanderen

Tijdens de Verkeersveilige Nachten in de provincie West-Vlaanderen vrijdag en zaterdag had 4,27 procent van de gecontroleerde bestuurders te veel gedronken. Dat is het beste resultaat in vijf jaar. Ruim 4 procent van de bestuurders reed te snel, 3 mensen legden een positieve speekseltest voor drugs af. Dat meldt commissaris Patrick Van Gelder, de verbindingsofficier van provinciegouverneur Carl Decaluwé.

De traditionele bobcampagne, die loopt van vrijdag 25 november tot maandag 30 januari, is in West-Vlaanderen begonnen met de Verkeersveilige Nachten.

Van de 2.878 gecontroleerde mensen legden er 123 een positieve ademtest af, of 4,27 procent. 20 rijbewijzen werden ingetrokken. Bij de controles werd ook een hoeveelheid drugs in een voertuig aangetroffen en werden er 3 voertuigen in beslag genomen.

Er werden ruim 24.000 voertuigen op snelheid gecontroleerd. Iets meer dan 1.000 bestuurders, of 4,2 procent, reden te snel. Dat is een spectaculaire daling ten opzichte van 2015, toen 14 procent te snel ging. Er werden 8 rijbewijzen ingetrokken voor overdreven snelheid.

Aan de Verkeersveilige Nachten namen 208 politiemensen deel, die ongeveer 1.573 mensuren aan terreincontroles besteedden. Er werkten 18 lokale politiezones mee, alsook de federale wegpolitie. Zij kregen bijstand van 22 aspirant-hoofdinspecteurs van de West-Vlaamse politieschool.

Ruim 2% heeft te veel gedronken in Antwerpen

In Antwerpen waren er gisteravond en afgelopen nacht ook de eerste controles in het kader van de bobcampagne. Van de 1.314 gecontroleerde bestuurders bleek 2,13 procent te veel gedronken te hebben.

Eén bestuurder weigerde een controle en werd overgebracht naar het politiekantoor, maar bij zijn opsluiting werd de man zo agressief dat hij twee politie-inspecteurs verwondde. Een van de inspecteurs is minstens drie weken werkonbekwaam. Het parket zal dan ook "gepaste maatregelen" nemen ten opzichte van de agressieveling, klinkt het.

Van de betrapte bestuurders bliezen er 24 positief en 4 'alarm'. De politie trok 7 rijbewijzen onmiddellijk in voor alcoholgebruik en nog eens 2 wegens drugsgebruik.