Slachtpartij in Oost-Congolees dorp eist meer dan 30 doden

Bij een aanval op een dorp in Oost-Congo zijn 34 mensen om het leven gekomen. Burgers werden gedood met handwapens en geweren. Het gaat om de bloedigste aanslag sinds het sectaire geweld ruim een jaar geleden heropflakkerde.

In Luhanga, het dorp dat werd aangevallen, wonen vooral Hutu's. Milities van de bevolkingsgroep Nande vielen binnen rond 5 uur in de ochtend. Ze vielen stellingen van het Congolese leger aan, en executeerden burgers met handwapens en geweren. Daarna staken ze het dorp in brand.

In totaal zijn 34 mensen gedood, maar dat is een voorlopig cijfer. "Als het leger niet tussenbeide was gekomen, waren er nog veel meer doden gevallen", zegt een bron bij het leger.

De slachtpartij vond plaats in het deel van de provincie Noord-Kivu dat al meer dan 20 jaar verscheurd wordt door geweld. Het dorp dat geviseerd werd, ligt in het zuiden van Lubero, waar spanningen tussen enerzijds Nande en Kobo en anderzijds Hutu's zeker het laatste jaar weer fel zijn opgelaaid. Het interetnische geweld draait vooral rond grondbezit en eiste al tientallen levens.