Trump: "Miljoenen mensen hebben illegaal gestemd"

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft opnieuw zijn ongenoegen geuit over de hertelling van de stemmen in de Amerikaanse staat Wisconsin. Hij beweerde daarbij dat hij ook de 'popular vote' heeft gewonnen "als men de miljoenen illegale stemmen niet meetelt".
AFP or licensors

Gisteren had de Clinton-campagne aangegeven dat ze de hertelling van de stemmen in Wisconsin -die in gang werd gezet door de Green Party van Jill Stein- steunt, in die zin dat ze erop wil toekijken dat het voor alle partijen eerlijk verloopt.

Daarop haalde Trump vandaag er enkele oude uitspraken van Hillary Clinton bij. Zo verwees hij niet alleen naar het telefoontje dat hij net voor zijn overwinningspeech met haar had (waarin Clinton haar nederlaag toegaf), maar ook naar een van de presidentiële debatten. Toen Trump daar in het midden had gelaten of hij de verkiezingsuitslag zou aanvaarden had Clinton gezegd dat dat "vreselijk" was.

Trump citeerde vervolgens uit de speech die Clinton gaf na haar nederlaag. "Donald Trump zal onze nieuwe president zijn. We  zijn hem een open geest en de kans om te leiden verschuldigd."

Hij benadrukte vervolgens dat er "veel tijd en geld" zal verspild worden met de hertelling en dat voor "hetzelfde resultaat". "Triest", besloot Trump.

"Miljoenen illegale stemmen"

Vervolgens beweerde hij op Twitter dat hij naast het "electoral college" (het kiesmannensysteem, nvdr.) "dat hij ruim won" ook de 'popular vote' (het werkelijke aantal stemmen, nvdr.) heeft gewonnen "als je tenminste de miljoenen illegale stemmen niet meetelt". "Het zou veel makkelijker zijn geweest om de zogenoemde 'popular vote' te winnen in plaats van de 'electoral vote'. Dan had ik slechts in drie of vier staten campagne gevoerd in plaats van de 15 staten die ik heb bezocht. Ik zou nog makkelijker en overtuigender gewonnen hebben."

Popular vote vs. electoral vote

Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorige maand haalde de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton meer dan twee miljoen stemmen meer dan Donald Trump. Zij won dus de 'popular vote'. Toch wordt de Republikein Donald Trump de 45e president omdat hij meer kiesmannen achter zich kon verzamelen dan Clinton (meer dan de nodige 270). Meer uitleg over de werking van het kiescollege vind je hier.

Lees de uithaal naar Clintons campagne

Lees de uithaal over de "miljoenen illegale stemmen"