Valls zal het mogelijk opnemen tegen Hollande bij socialistische voorverkiezing

De Franse premier Manuel Valls sluit niet uit dat hij het tegen president François Hollande zal opnemen bij de socialistische voorverkiezingen in de aanloop naar de presidentsverkiezing van 2017. Dat heeft hij gezegd in een interview met de krant Le Journal du Dimanche, waarin hij ook waarschuwt voor een "mechanisme" dat links volgend jaar naar een nederlaag dreigt te leiden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Iedereen moet de zaken op een verantwoordelijke manier overschouwen. Ik ga mijn beslissing op een gewetensvolle manier nemen. Wat er ook gebeurt, de werking van de staat zal me altijd interesseren", zegt Valls, die toevoegt dat het "een kwestie van dagen is" vooraleer hij zijn beslissing neemt. Kandidaten van de socialistische partij hebben tot 15 december om zich te melden.

"Ik wil het mechanisme doorbreken dat ons naar de nederlaag zal leiden, in tegenstelling tot de verwarring, de twijfel, de teleurstelling en het idee dat links geen enkele kans heeft", aldus Valls op de vraag of de kandidatuur van president Hollande voor de verkiezing een dynamiek zou creëren. "Ik heb een relatie van respect, vriendschap en loyauteit met de president. Loyauteit sluit echter geen franchise uit. Het is belangrijk om te beseffen dat de context in de afgelopen weken is gewijzigd."

De socialistische voorverkiezingen vinden plaats op 22 en 29 januari. Ze "moeten een boost en hoop geven. We moeten ons voorbereiden op de confrontatie. Ik bereid me voor, ik ben er klaar voor." Hollande beloofde eerder om op 10 december bekend te maken of hij zich kandidaat stelt voor de voorverkiezing.

Les Républicains

Vandaag weten we bovendien wie de kandidaat wordt voor Les Républicains. Er zijn nog twee kandidaten in de running: de conservatieve François Fillon - die er momenteel het beste voorstaat - en de meer gematigde Alain Juppé.

De Franse presidentsverkiezingen vinden plaats op 23 en 7 mei.