Burn-out bij jongeren: "Twintig procent van de mensen tussen 25 en 35 staat moe op"

Vooral jonge mensen zijn het grote slachtoffer van de ziekte van deze tijd: de burn-out. Dat heeft neuropsychiater Theo Compernolle gezegd in "Van Gils en Gasten". "De leeftijdscategorie 25-35 jaar heeft alle andere leeftijdscategorieën voorbijgestoken. Een van de redenen is dat die mensen altijd verbonden zijn: met internet, met hun telefoon..." De oplossing: onze dag in blokken indelen.

Compernolle is al sinds 1976 bezig met het onderwerp "burn-out". Hij heeft dan ook een opvallende verschuiving zien gebeuren: waar burn-out eerst vooral bij mensen van 45 tot 50 jaar voorkwam, is de leeftijdsgroep van 25-35 jaar nu koploper.

Altijd "verbonden"

De oorzaak is dat die groep altijd "verbonden" is, aldus Compernolle. "Altijd verbonden zijn met internet of met de telefoon veroorzaakt op zich al stress. Je bent voortdurend in alarmfase. Maar doordat je daardoor gaat multitasken, maakt het je zo ongelooflijk pathetisch inefficiënt."

Multitasken is slecht voor zowel de kwaliteit als de kwantiteit van je werk, meent Compernolle. "Als je aan het multitasken bent, heb je drie, vier keer meer tijd nodig om slechter werk te presteren, meer fouten te maken en meer stress te ervaren. Daardoor bekom je makkelijker een burn-out. Ik heb vandaag nog de cijfers gecheckt: twintig procent van de mensen tussen 25 en 35 staat 's ochtends moe op."

Tsar B: "Mini-burn-out"

De muzikante Tsar B (22) herkent zich alvast in het fenomeen. "Toen ik 18 was begon ik te studeren en vertrok ik op tournee met School Is Cool. Ik voelde het op dat moment niet maar het werd mij op een bepaald moment te veel. Ik heb dat ooit in een interview een mini-burn-out genoemd. Onze generatie heeft de neiging om te veel tegelijk te doen en om te veel tegelijk te willen zijn."

(lees verder onder de afbeelding)

Nys: "24 uur op 24 met smartphone bezig"

Ex-veldrijder Sven Nys (40) meent zich zelfs midden in de fase die Compernolle beschreven had, te bevinden. "Ik kom uit een fase waar ik veel meer tijd had om dat (de continue verbondenheid nvdr.) naast me neer te leggen. Als sporter had ik soms vijf, zes tot zeven uur op de fiets waar ik daar totaal niet mee bezig was. Ik sta nu na mijn actieve sportcarrière veel vermoeider op dan toen ik fysieke arbeid leverde. Puur omdat ik nu 17 renners heb die aandacht van mij vragen. Ze vragen vanalles via sociale media, ik volg wat andere renners doen... Ik ben 24 uur op 24 met mijn smartphone bezig."

(lees verder onder de afbeelding)

Oplossing?

Wat dan volgens Compernolle de oplossing is? "Je moet de technologie beter gebruiken. Zo zou je je dag in blokken moeten indelen: blokken om te werken, blokken om verbonden te zijn, blokken om niet verbonden te zijn en blokken om met mensen om te gaan, échte mensen. Je kan bijvoorbeeld niet creatief werken als je je voortdurend laat afleiden door je smartphone. Er is tijd nodig voor reflectie, om je af te zonderen, om al die stoorzenders uit te schakelen. Multitasken moeten we afleren, want het brein van de mens kan niet multitasken. Niet dat van de man en niet dat van de vrouw."

Bekijk hier het volledige gesprek in "Van Gils & Gasten"

Meest gelezen