Grote gletsjer op Antarctica is van binnenuit aan het breken

In de zomer van vorig jaar brak een grote ijsberg van bijna 600 vierkante kilometer af van de Pine Island-gletser op Antarctica. Hoe dat gebeurde, hebben wetenschappers nu ontdekt. Ze verwachten ook dat er opnieuw een grote ijsmassa zal afbreken en in zee stromen. Dat heeft mogelijk grote gevolgen voor de wereldwijde stijging van de zeespiegel.

In de zomer van vorig jaar brak een grote ijsberg van bijna 600 vierkante kilometer af van de Pine Island-gletser. De gletsjer, een van de grootste in het westen van de Zuidpool, voorkomt dat zuidpoolijs in de Amundsenzee stroomt.

Onderzoekers van de Ohio State University hebben nu een verklaring gevonden voor het afkalven van de grote ijsmassa. Met nieuwe software keken ze naar satellietbeelden van vóór de periode van de breuk.

Zo ontdekten ze dat er al in 2013 diep onder de oppervlakte een scheur was ontstaan 30 kilometer landinwaarts, in de kern van de ijsplaat. Verrassend, want scheuren ontstaan normaal gezien aan de rand van de ijsplaten, waar het ijs dun is.

"Dat betekent dat iets het centrum van de ijsplaat verzwakte", zegt onderzoekersleider Ian Howat. "De meest waarschijnlijke verklaring is dat het een holte is die op bodemniveau is ontstaan als gevolg van de opwarmende oceaan". Die holte veroorzaakte de scheur die gedurende twee jaar groter werd en naar de oppervlakte kwam, tot de ijsberg afbrak.

De wetenschappers zien vandaag soortgelijke holtes in de kern van de gletsjer en verwachten dat er opnieuw een groot ijsblok zal afkalven. Als dat gebeurt, zal nog meer ijs vanuit het binnenland in zee schuiven.

Bekijk hier de beelden van de Ohio State University:

Meest gelezen