Koning Filip doet Nederland stukje België cadeau (en krijgt stukje Nederland in ruil)

In aanwezigheid van koning Filip en koning Willem-Alexander tekenen België en Nederland vandaag een verdrag dat een nieuwe grens tussen Luik en Nederlands Limburg trekt. Daarbij staan de beide landen stukjes grond aan elkaar af.

Landen die elkaar vrijwillig en in vredestijd grond cadeau doen: het gebeurt niet vaak. Toch is dat precies wat België en Nederland vandaag officieel doen met de ondertekening van een verdrag dat een grenscorrectie doorvoert.

Die ondertekening vindt plaats in Amsterdam in het kader van het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan hun Nederlandse collega's koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

De Maas

Alles heeft te maken met de landsgrens tussen Wezet in de Belgische provincie Luik en Eijsden in de Nederlandse provincie Limburg. Kort na de Belgische onafhankelijkheid is afgesproken dat de Maas op die plek de grens tussen de beide landen zou vormen.

Op dat moment volgde de rivier nog een kronkelig verloop. Tussen 1960 en 1980 zijn echter hele delen van de Maas rechtgetrokken. Hierdoor zijn kleine schiereilanden ontstaan: twee Belgische op het grondgebied van Eijsden en een Nederlands op het grondgebied van Wezet.

De Belgische politie kan de Belgische schiereilanden sindsdien enkel via Nederlands grondgebied bereiken en omgekeerd. Dit heeft van de enclaves vrijwel wetteloze gebieden gemaakt waar drugsdealers zaken doen en sekstoerisme welig tiert.

(Lees verder onder de kaart.)

België wordt kleiner

Om hieraan een einde te stellen, zijn enkele jaren geleden onderhandelingen gestart om de grens te hertekenen en die voortaan de nieuwe, rechtgetrokken loop van de Maas te laten volgen.

Na tal van tussentijdse akkoorden, zetten de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en zijn Nederlandse evenknie Bert Koenders vandaag hun handtekening onder een verdrag waarin België zijn beide enclaves aan Nederland afstaat. In ruil mag ons land de Nederlandse enclave in Wezet aan het grondgebied toevoegen.

Bij zijn thuiskomst zal het koninkrijk van koning Filip hierdoor net iets kleiner zijn. Netto staat België immers zowat tien hectare aan Nederland af. Het gaat pas om de tweede grenscorrectie tussen ons land en Nederland in 175 jaar.

Meest gelezen