Meest recent

  Minder jongeren krijgen een GAS-boete

  In 2014 hebben minder jongeren een GAS-boete gekregen dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een onderzoek van de Hogeschool Leuven-Limburg waarover Het Nieuwsblad bericht. Nochtans is de minimumleeftijd voor zo'n boete naar 14 jaar verlaagd.

  (archieffoto)

  621 jongeren hebben in 2014 een GAS-boete gekregen in Vlaanderen. Dat zijn 60 jongeren minder dan een jaar eerder. In de meeste gevallen ging het om wildplassen. Andere overtredingen hadden te maken met sluikstorten of vandalisme.

  Opvallend: sinds 1 januari 2014 mogen steden en gemeenten de minimumleeftijd voor GAS-boetes verlagen tot 14 jaar. Dit heeft dus niet geleid tot een stijging van het aantal boetes.

  Alternatieve maatregelen

  Jongeren die een GAS-overtreding begaan, krijgen minder snel een boete omdat ze voor een alternatieve maatregel kunnen kiezen. Die is vaak effectiever, legt onderzoeker Karen Weis uit. "Zo nodigt een gemeente de minderjarige samen met zijn ouders uit voor een gesprek", vertelt ze aan VRT Nieuws. "De minderjarige krijgt dan een waarschuwing en de ouders wordt gevraagd thuis een alternatieve sanctie op te leggen."

  "Ook bemiddeling is mogelijk. Daarbij werkt een bemiddelaar een alternatieve sanctie uit die veelal neerkomt op dienstverlening. Daarbij moet de minderjarige iets voor de gemeente doen, zoals een dag meelopen bij de gemeentelijke diensten."