Meest recent

  Ngo waarschuwt: "Aidsepidemie dreigt weer op te laaien"

  De vooruitgang die de voorbije jaren is geboekt in de strijd tegen aids, dreigt weer verloren te gaan. Dat zegt de ngo ONE Campaign naar aanleiding van de aankomende Wereldaidsdag op 1 december. Volgens ONE Campaign bleef de financiering voor de strijd tegen aids voor het vierde jaar op rij nagenoeg gelijk, terwijl er tegen 2020 jaarlijks 7 miljard euro extra zou moeten worden gevonden.

  McPHOTO / Widmann

  ONE Campaiggn is een ngo die extreme armoede en voorkoombare ziekten de wereld wil uithelpen. Het rapport van ONE Campaign, dat ingaat op de vooruitgang en de uitdagingen in de strijd tegen hiv en aids, toont aan dat als er niets verandert, het aantal nieuwe infecties onder adolescente meisjes en jonge vrouwen amper zou dalen, van 390.000 in 2015 tot 364.000 in 2020. De doelstelling is veel forser: een daling tot 100.000.

  Bovendien zouden slechts 26,5 miljoen in plaats van de beoogde 30 miljoen hiv-patiënten toegang hebben tot antiretrovirale behandeling in 2020. De financiering zou blijven steken op 19 miljard dollar, ver van de benodigde 26,2 miljard.

  Slachtoffer van eigen succes

  "De strijd tegen hiv en aids is het slachtoffer geworden van haar eigen succes", zegt Jenny Ottenhoff, hoofdauteur van het rapport, in een persbericht. "Sinds 2002 zijn er veel resultaten geboekt: het aantal infecties is verminderd tot 2,1 miljoen per jaar en 2 miljoen mensen per jaar kregen toegang tot een behandeling."

  "Helaas hebben onze jaarlijkse aidsrapportages aangetoond dat de financiering van de strijd tegen aids vastgelopen is. Er is een tekort van maar liefst 7 miljard dollar en dit is een bedreiging. Want het zorgt ervoor dat als in 2020 alle rek uit preventie en behandelprogramma's is, infecties weer zullen toenemen, voornamelijk onder adolescente meisjes.

  Wereldleiders, donoren en specifiek Afrikaanse overheden hebben nog vier jaar om dit gevaar af te wenden, het momentum te pakken en meer fondsen vrij te maken om de uitroeiing van aids - de ambitie gesteld in de Werelddoelen - in 2030 een werkelijkheid te laten worden", zegt Ottenhoff.

  Volgens ONE Campaign zijn aidsgerelateerde ziekten momenteel wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak van vrouwen van 15 tot 44 jaar. Wekelijks raken meer dan 17.000 vrouwen van alle leeftijden besmet met hiv. Vooral adolescente meisjes en vrouwen uit zwart-Afrika riskeren getroffen te worden door de oplaaiende aidsepidemie.