Meest recent

  Scholen weren frisdranken en koeken uit automaten

  Leerlingen in Vlaamse basis- en middelbare scholen zouden in de toekomst enkel nog maar gezonde tussendoortjes en dranken mogen terugvinden in de automaten. Dat staat te lezen in een engagementsverklaring die verschillende partijen vanmiddag ondertekenen.

  AP2011

  Hoewel de basisscholen al langer frisdrank- en snoepvrij zijn, kunnen leerlingen in 65 procent van de middelbare scholen nog steeds een cola of een stuk chocola uit de automaat halen. Meer dan een jaar geleden liet minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) al weten dat ze daar van af wil stappen, maar ze wilde het wel niet van bovenaf opleggen.

  Wat volgde is een maandenlange onderhandeling tussen de minister zelf, haar collega van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), de onderwijspartners en enkele spelers uit de voedingsindustrie. Samen stelden zij een engagementsverklaring op die vanmiddag door alle partijen wordt ondertekend. In de tekst staat een geleidelijk uitdoofbeleid voor ongezonde dranken en tussendoortjes op alle scholen. Frisdranken in automaten zouden zo op termijn worden vervangen door water. Snoep en koeken door fruit, yoghurt en rauwkost.

  De precieze details van het plan zijn nog niet bekend. Daarnaast is het ook nog niet duidelijk hoe dwingend de tekst zal zijn. Dat alles wordt pas vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie.

  In het verleden waren zowel de scholen als de voedingsindustrie niet meteen enthousiast over een dergelijk plan. Heel wat scholen halen namelijk een deel van hun inkomsten uit dergelijke automaten.