Nederland kiest voor boerkaverbod

In Nederland heeft de Tweede Kamer een gedeeltelijk boerkaverbod goedgekeurd. Mensen zullen er geen gezichtsbedekkende kleding meer mogen dragen in bepaalde openbare ruimtes. De wet moet wel nog langs de senaat passeren.
BELGA/WARNAND

Het boerkaverbod houdt de Nederlandse politiek al een tijdje bezig. Het kabinet Rutte I kondigde enkele jaren geleden al een compleet verbod op gezichtsbedekkende kleding aan, maar dat plan werd van tafel geveegd met de val van de regering.

Het nieuwe kabinet komt nu met een aangepast voorstel dat vanmiddag werd goedgekeurd door de Tweede Kamer. In de tekst staat dat er op sommige plekken geen kleding meer mag worden gedragen die de communicatie belemmert. Het gaat dan om boerka's en nikabs, maar ook bivakmutsen. De wet moet wel nog worden goedgekeurd in de senaat.

Het verbod is niet overal van toepassing, maar wel in overheidsgebouwen, openbaar vervoer, scholen en ziekenhuizen. Wie er zich niet aan houdt, riskeert een boete van 400 euro.

België?

In België bestaat het boerkaverbod al enkele jaren. Ons land was na Frankrijk het tweede Europese land met een boerkaverbod op alle openbare plaatsen en dus niet alleen overheidsgebouwen.

Meest gelezen