Recordopbrengst voor partituur "Verrijzenis"-symfonie Mahler

Het Londense veilinghuis Sotheby's heeft een nieuw veilingrecord gevestigd. Het manuscript van de tweede symfonie van de Oostenrijkse componist Gustav Mahler is er verkocht voor 4,5 miljoen pond (omgerekend ruim 5,2 miljoen euro). Nooit eerder bracht een muziekmanuscript zoveel op.

Kenners geraken niet uitgesproken over het 232 pagina's tellende manuscript. De volledig originele versie is niet enkel goed bewaard maar bevat - in blauw potlood - ook nog eens alle oorspronkelijke aantekeningen en veranderingen door de componist.  Het manuscript werd nooit eerder te koop aangeboden.

Mahler werkte zes jaar aan de zogenoemde "Verrijzenis"-symfonie. Het werk ging in 1895 in Berlijn in première.

Bij Sotheby's zijn ze bijzonder in hun nopjes met de hoge opbrengst. Ter vergelijking, in 1987 brachten negen symfonieën van Mozart nog bijna drie miljoen euro op en dat was toen een absoluut record. De koper kocht het manuscript per telefoon en wenst anoniem te blijven.