Staatsbanket op kosten van Willem-Alexander: foto's en weetjes

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben naar aanleiding van het bezoek van koning Filip en koningin Mathilde een staatsbanket gehouden in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Naast ons koningspaar en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) schoven ook tal van leden van het Nederlandse hof netjes aan tafel aan. Maar wat gebeurt er eigenlijk op zo'n plechtig diner? Het staatsbanket in foto's en weetjes.

Officiële portretten

Het staatsbanket gisteren is begonnen met een officiële fotosessie tussen diegene die uitnodigt en de genodigden. Hier ziet u ons koningspaar samen met het Nederlandse koningspaar, en prinses Margriet (zus van prinses Beatrix) met haar man Pieter van Vollenhoven en prins Constantijn (broer van Willem-Alexander) met zijn vrouw Laurentien.

Koningin Mathilde droeg een jurk van de Belgische ontwerper Pierre Gauthier. Máxima koos voor een creatie met rode stola van de internationaal gerenommeerde Nederlandse couturier Jan Taminiau.

danapress

Van het tapijt tot de servetten

Het staatsbanket is een vast onderdeel van een staatsbezoek. De voorbereidingen nemen enkele dagen in beslag. Zo is in het Koninklijk Paleis eerst het 600 vierkante meter grote kamerbrede tapijt in de Burgerzaal gelegd.

De dag nadien kwam de tafelschikking met de tafelkleden, het servies, bestek en glaswerk. Dit is precisiewerk: alles wordt uitgemeten, want tussen de vorken en de messen moeten het juiste aantal centimeters zitten. Tot slot worden de stoelen, bloemen, servetten en naamkaartjes geplaatst.

Toost op prinses Beatrix

Op het staatsbanket heeft koning Filip een zogenoemde tafelrede gehouden. Daarin bedankte hij vooral prinses Beatrix voor de vroegere contacten met zijn oom, koning Boudewijn, en zijn vader, koning Albert.

Filip hief het glas op de voormalige Nederlandse koningin: “Vriendschap is er al langer tussen onze families, mede dankzij u, prinses Beatrix.” Filip noemde zijn collega's/vrienden graag "goede buren".

Bekijk hier de rede van koning Filip:

Roodpootpartijs op het menu

Bent u benieuwd wat er op het menu stond? Smakelijk:

  • Gerookte forellenmousse en gemarineerde zalm, haringkuit en daikon cress, mierikswortelsaus en dille
  • Runderbouillon met chinoise van groente, royale en kruiden
  • Gebraden roodpootpatrijs, saus van calvados, gemengde groenten, puree van topinamboer
  • Gekarameliseerde peer, ijs van voc-specerijen, bodem van gepofte rijst en melkchocolade
  • Mokka

De afwas wordt trouwens nog voornamelijk met de hand gedaan. Kwestie dat het porselein terug heelhuids in de kast raakt.

Mijn paleis wordt "uw paleis"

Ook Willem-Alexander heeft een toespraak gehouden tijdens het banket. "Dit is ook een beetje uw paleis", zei een trotse koning. Daarmee verwees Willem-Alexander naar "de kennis, het kapitaal en de culturele inbreng van de tienduizenden immigranten uit de Zuidelijke Nederlanden, die ruim vier eeuwen geleden hier naartoe kwamen."

De King of the Queens aan de feestdis

De tafels van het banket waren goed gevuld. Wie schoof aan? De zo goed als de voltallige Nederlandse regering, Nederlandse commissarissen van de koning en Belgische gouverneurs, topambtenaren, bedrijfsleiders, hoge officieren, universiteitsrectoren en vertegenwoordigers van de kunst- en cultuurwereld. Onder hen de Belg Edouard Vermeulen -de King of the Queens- genoemd, omdat hij vaak ontwerpt voor beide koninginnen.

Bij een chique diner hoort een welbepaalde dresscode. Alle mannen zijn gekleed in rokkostuum met witte vlinderdas, vrouwen in chique lange avondkleding.

Meest gelezen