Vanaf wanneer mag u uw kerstboom zetten?

We kopen én zetten met z'n allen steeds vroeger onze kerstboom. Hoewel de verkooppiek nog steeds begin december ligt, verkochten verschillende tuincentra de afgelopen dagen al opvallend meer bomen in vergelijking met vorig jaar. "Een serieuze ontkrachting van de traditie", waarschuwt folksdeskundige Bart Lauvrijs.
Reporters

Dat heel wat mensen al in kerststemming vertoeven, heeft u wellicht ook al opgemerkt tijdens uw dagelijkse rondje Facebook. De foto's van opgesmukte kerstbomen vieren er nu al hoogtij. Iets wat ze ook opmerken in de tuincentra, zo blijkt.

"Het is de eerste keer dat de verkoop van kerstbomen zo vroeg van start is gegaan", zegt Rudi De Kerpel van Eurotuin aan onze redactie. "Normaal komen onze bomen nu pas binnen, maar we hebben de helft van onze levering vervroegd omdat de vraag zo hoog was. Afgelopen weekend zijn er al heel wat de deur uitgegaan. Hoewel de absolute verkooppiek nog steeds na Sinterklaas zal liggen, is het nu wel extreem snel."

De bevindingen merken ze ook op bij tuincentrum Van Uytsel. "We hebben de verkoop van kerstbomen echt zien verschuiven. Twintig jaar geleden werd er geen enkele boom verkocht voor Sinterklaas, nu gaan de eerste bomen al midden november de deur uit. Maar dit jaar is het echt wel vroeger dan anders."

Na Sinterklaas

De Vlaming houdt van Kerstmis en zijn kerstbomen, zoveel is duidelijk. Maar is de "heilige regel" niet dat de kerstboom pas mag komen als Sinterklaas het land uit is? "In de literatuur zijn er nergens schriftelijke afspraken over te vinden, maar wachten tot na 6 december is inderdaad een ongeschreven regel", zegt folksdeskundige Bart Lauvrijs aan onze redactie. Hij is dan ook allerminst enthousiast over de verschuiving.

"Het begint een trend te worden dat feesten steeds vroeger van start gaan. Dat komt vooral omdat de mensen de tradities niet meer kennen. Feestdagen zijn net in het leven geroepen om de dagelijkse sleur te doorbreken. Als je dat gaat uitrekken, verliest dat zijn waarde."

De man pleit dan ook voor afspraken zoals bij Sinterklaas. "Sinterklaas mag pas vanaf 12 november verschijnen (de dag na Sint-Maarten, nvdr.). Dat heeft het Sinterklaasgenootschap beslist. Ook voor Kerstmis zouden er zulke afspraken moeten komen. Mensen moeten zich aan de periodes houden en feesten vooral niet door elkaar mengen. Anders ontkracht je het momentum. Vergelijk het met je verjaardag. Die kan je ook elke dag van het jaar vieren, maar wat is die bewuste dag dan nog waard?"

Aanloop

Volgens Lauvrijs mag er perfect een aanloop zijn naar het feest, maar moet het wel binnen de perken blijven. Hij heeft het dan over één tot twee weken voor de avond zelf. "Vroeger was het soms de traditie om de kerstboom pas te zetten op de dag van kerstavond. De feesten duurden dan wel langer, tot Maria-Lichtmis (op 2 februari en veertig dagen na Kerstmis, nvdr.). Hoewel dat in sommige landen - zoals Zwitserland - nog steeds het geval is, hebben wij het einde vervroegd naar Driekoningen, dertien dagen na het feest."

De fans willen er misschien nog niet aan denken, maar ook deze editie zal er weer een einde komen aan het feest. Lauvrijs geeft nog één goede raad. "De kerstboom afbreken voor Driekoningen lijkt een goed idee."

Trends voor 2016?

Het zetten van een kerstboom mag dan wel nog niet, het nadenken over kan zeker. Comeos, de federatie van handel en diensten, heeft net vandaag de trends voor deze periode op een rijtje gezet.

Qua decoratie zijn vooral de kleuren rood, zilver en goud in dit jaar. En ook pakjes en elfjes zijn welkom in uw boom.

Wie voor een échte kerstboom gaat, kiest in 80 procent van de gevallen voor een gezaagd exemplaar. De overige 20 procent koopt een boom met wortel. Daarnaast worden kunstbomen ook steeds populairder. 

Meest gelezen