Gaat prins Laurent ooit zijn draai vinden? - Sandra Cardoen

Prins Laurent heeft op 17 oktober de premier van Sri Lanka in Brussel ontmoet zonder daarvoor de toestemming te vragen aan Didier Reynders, onze minister van Buitenlandse Zaken. Zal de regering hem daarvoor financieel straffen? Vast staat dat prins Laurent moeilijk zijn draai vindt met broer Filip als koning. En hij is niet de enige. De nieuwe koninklijke trend is het fameuze kerngezin. Zo verdringt in Groot-Brittannië de "magnificent seven" de rest.
analyse
Analyse

Sandra Cardoen (@SandraCardoen) is redacteur, royalty- en mediawatcher bij deredactie.be.

Van incident naar incident

Even terugspoelen naar oktober: prins Laurent ontmoet Ranil Wickremesinghe, de premier van Sri Lanka, en een delegatie in Brussel in het kader van hernieuwbare energie. Even later plaats Laurent twee foto's op Twitter. Kamerlid Veerle Wouters vraagt zich af of de prins voor de ontmoeting wel de toestemming van de minister van Buitenlandse Zaken heeft gekregen. "Nee", klinkt het bij Didier Reynders. Waarop Wouters en collega Hendrik Vuye nu aan premier Charles Michel vragen om Laurent te sanctioneren en een deel van zijn dotatie in te houden.

Sinds november 2013 is immers bepaald dat leden van het Belgische hof toestemming moeten vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken om contact te leggen met buitenlandse autoriteiten. Die wet kwam er nota bene door toedoen van prins Laurent zelf. Hij maakte vijf jaar geleden een omstreden reis naar Congo.

Daar ontmoette hij president Joseph Kabila en de minister van Planning. Volgens Laurent ging het om een privéreis, om de gevolgen van de ontbossing in Congo te bekijken. Het bezoek deed alleszins het nodige stof opwaaien, omdat het volgens velen sowieso een politieke dimensie had.

Prins op overschot

Prins Laurent staat erom bekend het goed te bedoelen, maar niet goed de draagwijdte van zijn daden in te schatten. Zijn dotatie (ruim 300.000 euro) -samen met die van zus, prinses Astrid- staat al langer ter discussie. Waar Astrid zich koest houdt, slaagt Laurent er telkens in zich in de nesten te werken. Zijn entourage maakt hem daar niet echt attent op. Dus hij moddert maar aan.

Vorig jaar maakte het Rekenhof zich nog boos: Laurent moet elk jaar de kosten die voortvloeien uit zijn publieke optredens verantwoorden. Hij probeerde de kassatickets van de Colruyt, een skireis en het schoolgeld voor zijn kinderen in te brengen.

Laurent lijkt zijn draai niet te vinden, ziet zijn positie binnen het paleis niet afgelijnd. Toen broer Filip op de troon kwam (21 juli 2013), werd Laurent nochtans prominenter in beeld gebracht. "De prins op overschot" mocht steeds meer de monarchie vertegenwoordigen bij plechtige openingen of gelegenheden. Laurent maakte zowaar promotie.

Maar bij de Europese koningshuizen heerst een nieuwe trend: het kerngezin wordt naar voren geschoven om los te komen van een stoffig imago, en dat ten koste van de randfamilie. De site van het paleis is er een mooi voorbeeld van: de focus ligt sinds maart op Filip en Mathilde en de vier kinderen. Naar Laurent en Astrid is het al goed zoeken, de biografie van hun echtgenoten -Claire en Lorenz- en kinderen zijn verdwenen.

Op de nationale feestdag oogt het nóg pijnlijker: Astrid heeft andere prioriteiten en stuurt haar kat. Ze zou misnoegd zijn omdat ze te weinig opdrachten krijgt. Laurent komt (alweer zonder Claire) naar het defilé en belandt moederziel alleen op een aparte troon.

Creatieve prins

Laurent onderneemt echter stappen om het heft in eigen hand te nemen. Hij zit sinds 22 augustus op Twitter onder Laurent of Belgium en tweet álle activiteiten waarop hij aanwezig is -waaronder ook diegene die niet op de koninklijke agenda prijken. Hij wil per se aantonen dat hij zijn dotatie waard is. Begin oktober maakt hij duidelijk dat het account geldt als zijn officiële agenda.  

Boze "blood princesses"

Laurent staat niet alleen als dolende royal. In Groot-Brittannië begint het kerngezin ook de ogen uit te steken bij andere leden van het koningshuis. Prins Andrew stuurde in oktober een boze brief naar zijn moeder, Queen Elizabeth. Inzet zijn Andrews dochters Eugenie (26, foto) en Beatrice (28, foto). Hij pleit daarin voor officiële koninklijke taken voor hen, een dotatie én een grotere woonst op Kensington Palace.

Andrew omschrijft in de brief zijn dochters als "blood princesses". Een weinig subtiele steek naar Kate Middleton die slechts aangetrouwd is en toch geniet van alle hofprivileges.

KGC Photo Agency LLP

Sinds haar diamanten jubileum speelt de Queen haar kerngezin uit, ook wel eens de "magnificent seven" (foto) genoemd in de Britse pers. Die zeven bestaan uit: prins William, Kate en hun kinderen Charlotte en George, prins Charles en zijn vrouw Camilla Parker Bowles, en prins Harry.

Waar vroeger de neven en nichten van de Queen insprongen voor de monarchie en haar kinderen (prins Edward en Andrew, en prinses Anne), is dat fel geminderd.

Meest gelezen