Staatshoofden en regeringsleiders nemen afscheid van Fidel Castro

Verschillende staats- en regeringsleiders hebben afscheid genomen van de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro op de Plaza de la Revolución in de hoofdstad Havana. Tienduizenden mensen waren afgezakt naar het plein om een laatste eer te betuigen aan de "Comandante", voor de urne met zijn as naar Santiago de Cuba vertrekt. De mensenmassa zwaaide met Cubaanse vlaggen en riep "Leve Fidel".

Onder meer de Venezolaanse president Nicolas Maduro, de Nicaraguaanse staatsleider Daniel Ortega, de Boliviaanse president Evo Morales en de Ecuadoraanse leider Rafael Correa waren aanwezig op de officiële afscheidsplechtigheid bij het herdenkingsmonument van Josi Mari. Hun landen maken deel uit van de Bolivariaanse Alliantie voor Amerika (ALBA) en behoren tot de trouwste bondgenoten van Cuba. "Fidel is dood, maar hij is onverslagen gestorven", aldus Correa. "Vandaag zijn wij, de volkeren van Amerika, meer dan ooit verenigd."

Ook de leiders van Zimbabwe, Equitoriaal-Guinea en Zuid-Afrika zakten af naar Havana voor het afscheid van Castro, net zoals de voormalige Spaanse koning Juan Carlos en de ex-bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder. Volgens de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma was Fidel "een internationalist en anti-imperialist, die steeds vocht voor de onderdrukten". Hij dankte Castro voor zijn ondersteuning in de Zuid-Afrikaanse strijd tegen het apartheidsregime. "Zijn dood is een pijnlijk verlies", zei hij nog.

Na meer dan 4 uur aan toespraken en lofredes, sloot de huidige Cubaanse president Raúl Castro - de broer van Fidel - de plechtigheid af.

Westerse leiders afwezig

Eerder raakte al bekend dat de meeste westerse leiders niet aanwezig zouden zijn op de afscheidsplechtigheid, met uitzondering van de Griekse premier Alexis Tsipras. Onder meer de Amerikaanse en Franse presidenten Barack Obama en François Hollande, en de Canadese en Britse premier Justin Trudeau en Theresa May lieten weten dat ze zelf niet aanwezig zouden zijn.

Obama koos er, ondanks de recente historische toenadering van de VS en Cuba, voor om ook geen officiële delegatie te sturen. De regeringen van bondgenoten Rusland, China en Iran lieten zich wel vertegenwoordigen door hoge gezanten.

In totaal zijn een vijftigtal buitenlandse delegaties aanwezig. België wordt enkel gerepresenteerd door de ambassadeur in Havana Patrick Van Gheel, aldus de FOD Buitenlandse Zaken. De overheid heeft geen extra vertegenwoordigers naar Cuba gestuurd vanwege de ideologische meningsverschillen tussen beide landen, klinkt het in de entourage van premier Charles Michel.

Stoffelijk overschot

De stoffelijke resten van Castro vertrekken nu op een rouwstoet langs verschillende Cubaanse steden. Eindbestemming van de tocht is Santiago de Cuba, op 900 kilometer van Havana. Daar zal de urne aanstaande zondag worden bijgezet.