"Help, een roze varken doet mijn koeien schrikken"

Was het een goed uitgekiende stunt van het management van Pink Floyd of ging er werkelijk iets mis, toen exact 40 jaar geleden een reuzenballon in de vorm van een varken Londen even in zijn greep hield? Nog steeds helt het antwoord eerder in de richting van de laatste optie. Dat het roze varken Alfie tot "chaos" in Londen leidde, is wel erg overdreven. Maar onopgemerkt ging wat als bedoeld was als een fotosessie voor het nieuwste muziekalbum van de toen immens populaire Engelse rockband zeker niet voorbij.

Het album van Pink Floyd zou "Animals" heten en dus leek een roze varken, zwevend boven het Battersea Power Station, een voormalige kolencentrale langs de Thames met 4 opvallende schoorstenen, een perfecte hoeskeuze. Groepslid Roger Waters in Rolling Stone: "Vanuit een architecturaal standpunt heb ik Battersea Power Station altijd een meesterwerk gevonden. Bovendien was er een verband met de groep. Het was een 'power station', dus die link is duidelijk. En er waren die 4 schoorstenen, verwijzend naar de 4 leden van de groep."

Bedoeling was om Alfie, ruim 9 meter groot, tussen de schoorstenen te laten vliegen, in aanwezigheid van een scherpschutter die, mocht er iets verkeerd gaan, Alfie onmiddellijk een kogel in het rubber zou kunnen jagen. De eerste dag van de fotoshoot liep niet als gepland, vooral omdat het opblazen van de ballon veel moeilijker was dan voorzien, waardoor Alfie gewoon aan de grond werd gehouden. "Maar de lucht was prachtig die dag, dus heb ik toch maar een paar foto’s genomen van de centrale", aldus fotograaf Aubry Powell.

De tweede dag, op 3 december 1976, liep het dan grondig fout toen een stevige wind de ketting waaraan Alfie was vastgemaakt, losrukte en het varken de wijde wereld invloog. En waar was de scherpschutter? Die had het management voor die dag niet langer geboekt, want ze hadden die de eerste dag toch ook niet nodige gehad. Al zou het ook kunnen dat men hem gewoon vergeten was te boeken. Wat er ook van zij, Alfie was weg!

Alfie steeg en bleef stijgen, zodanig dat hij werd opgemerkt door piloten -Alfie zweefde door de aanvliegroute van Heathrow- die niet wisten wat ze zagen. Ook toevallige passanten die de ballon vanop de grond opmerkten, belden in groten getale de plaatselijke politie. Het voorval leidde tot het afgelasten van een aantal vluchten op de luchthaven van Heathrow. Politiehelikopters werden ingezet om de ballon op te sporen.

Fotograaf Powell was intussen voor ondervraging naar een politiebureau meegenomen. De leden van de groep zelf hadden toen al de "crime scene" verlaten. Met de hulp van radiostations, die hun luisteraars opriepen tot het leveren van tips, hoopten ze het varken alsnog terug te vinden. Uiteindelijk zou het varken kilometers verder neerdalen nabij de kust van Kent. De boer die eigenaar was van de wei waar Alfie landde, zou "verbolgen" geweest zijn, omdat de ballon zijn koeien had doen schrikken.

Daar werd het varken door Powell, samen met de politie, gerecupereerd en de volgende dag opnieuw naar Battersea overgebracht. Met de belofte dat er dit keer wel een scherpschutter aanwezig zou zijn. Maar het weer was niet naar de zin van de fotograaf. En dus kregen de fans van Pink Floyd uiteindelijk een bewerkte albumcover voorgeschoteld op basis van foto’s die op de eerste en derde dag van de fotosessie werden genomen. "It’s actually a completely faked photograph", besloot Powell alvast.

Al bij al leverde het voorval Pink Floyd extra publiciteit op. Het album bereikte de eerste plaats in onder meer Duitsland en Nieuw-Zeeland, en bereikte de Top 3 in onder meer Australië, Groot-Brittannië en de VS.

Vijf jaar geleden deed de groep de stunt van 40 jaar geleden nogmaals dunnetjes over, door opnieuw een roze varken -niet Alfie, want die bleek een te groot gat te hebben en was dus onbruikbaar- boven Battersea Power Station te laten opstijgen. Dit keer was het varken wel stevig vastgemaakt aan de grond. Ook kreeg het varken zijn plaats in het introductiefilmpje van de Olympische Spelen in Londen, ruim 4 jaar geleden.