Airbnb-verhuur in Amsterdam beperkt tot 60 dagen

Het onlineverhuurplatform Airbnb gaat het in Amsterdam onmogelijk maken om een woning meer dan 60 nachten per jaar te verhuren. Dat schrijft NOS. Het Amerikaanse bedrijf heeft daarover een deal gesloten met de stad.
Bert Spiertz Fotografie

Amsterdam hoopt dat de overlast door toeristen zo afneemt en dat minder woningen het hele jaar door verhuurd worden aan toeristen en daardoor niet meer beschikbaar zijn voor bewoners.

Hoe gaat het concreet in zijn werk? Vanaf 1 januari krijgen Amsterdamse Airbnb-verhuurders een dagenteller te zien op de website. Van zodra ze hun woning 60 dagen hebben verhuurd, kunnen ze geen nieuwe boekingen meer accepteren.

Amsterdam stelde de 60 dagen-regel al enkele jaren geleden in, maar slaagde er tot nu toe niet in om dat ook bij Airbnb af te dwingen. De deal met het onlineverhuurplatform is dan ook uniek in Europa. 

Een uitzondering is er wel voor verhuurders die maar een deel van hun woning verhuren en zelf aanwezig blijven. Zolang mensen minder dan 40 procent van hun oppervlakte verhuren, kunnen ze in aanmerking komen voor een bed & breakfast-vergunning van de gemeente. Als ze die vergunning ook voorleggen aan Airbnb, mogen ze kamers langer dan 60 dagen verhuren.