Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui krijgt prijs van Belgische Harvard Club

Modern choreograaf en danser Sidi Larbi Cherkaoui heeft van de Harvard Club of Belgium de Leadership Prize gekregen. Met die onderscheiding zet de grootste Belgische alumnivereniging van de Amerikaanse universiteit iemand in de bloemetjes die bijdraagt tot de positieve evolutie van ons land.

"De Leadership Prize promoot de erfenis en leiderschapswaarden van de Universiteit van Harvard en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die in België is gevestigd of banden heeft met België, en die heeft bijgedragen aan positieve verandering in België door de erfenis van integriteit en leiderschap van de Universiteit van Harvard uit te dragen", klinkt het in een persbericht.

"Bruggenbouwer"

Cherkaoui wordt door de jury geroemd voor de uitzonderlijke internationale bijdrage die hij als danser en choreograaf heeft geleverd aan de podiumkunsten. "Door zijn vernieuwende en grensdoorbrekende werk, dat niettemin een gevarieerd publiek weet te bekoren en geïnspireerd is door verschillende kunstenaars en culturen, bouwt Sidi Larbi Cherkaoui niet alleen artistieke, maar ook sociale bruggen", klinkt het. "De heer Cherkaoui is een enorme bron van inspiratie voor de huidige generatie moderne dansers, zowel in België als in de rest van de wereld."

Sidi Larbi Cherkaoui is opgetogen over de onderscheiding. "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het doorbreken van grenzen en obstakels – tussen verschillende kunstvormen, tussen klassiek en hedendaags, tussen diverse culturen en talen – en daarbij vooroordelen en misvattingen aan te vechten en hopelijk iets te creëren dat zich niet eenvoudig laat definiëren."

Vorige laureaten zijn onder meer baron Jef Colruyt, Herman Van Rompuy, poolreiziger Alain Hubert, zuster Jeanne Devos en Proximus-CEO Dominique Leroy.