Olieprijs gaat voor tweede dag op rij fors de hoogte in

Voor de tweede dag op rij gaat de olieprijs fors hoger. Een vat Brent (Noordzee-olie) kost nu 52 dollar. Gisterochtend was dat nog 46 dollar. De prijsstijging komt er na het akkoord van de OPEC-landen over de inperking van hun olieproductie.
AFP or licensors

Gisteren heeft de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, voor het eerst in acht jaar tijd beslist om de olieproductie te verlagen. Zo wordt de totale productie van de OPEC-landen met 1,2 miljoen vaten verminderd naar 32,5 miljoen vaten per dag. Olieproducenten die geen deel uitmaken van het kartel zouden bovendien bereid zijn het equivalent van 600.000 vaten per dag minder op te gaan pompen. Rusland alleen al zou 300.000 vaten minder per dag exporteren.

Het akkoord moet helpen het overaanbod aan olie op de internationale markten te verkleinen, zodat de olieprijs weer kan stijgen. Dat laatste lijkt nu te lukken.