Steeds meer jonge mensen raken met hiv besmet

Wereldwijd raken steeds meer jonge mensen met hiv besmet. Het totale aantal mensen dat het virus oploopt, stagneert evenwel. Dat schrijft Unicef in een rapport. Daarin stelt het VN-kinderrechtenfonds een aantal maatregelen voor om de ziekte terug te dringen.

Vandaag 1 december is het Wereldaidsdag. Hoewel wereldwijd het aantal hiv-besmettingen stagneert, gaat het aantal besmettingen van het virus dat aids veroorzaakt bij jonge mensen in stijgende lijn. Dat staat te lezen in "For every child: end aids", een nieuw rapport dat Unicef vandaag voorstelt.

In 2015 alleen al kwamen 41.000 tieners door de ziekte om het leven. Indien niks verandert, zal het aantal nieuwe hiv-besmettingen onder jongeren stijgen van 250.000 per jaar nu naar 400.000 per jaar in 2030.

"Mix van interventies nodig"

"Aids is met name dodelijk voor jongeren, omdat ze minder trouw hun medicijnen slikken dan andere leeftijdscategorieën. Ze leven onregelmatiger en zijn seksueel actief", aldus Jolijn van Haaren, hiv/aids-deskundige bij Unicef Nederland. "Om deze groep effectiever te behandelen en te verhinderen dat ze het virus niet overdragen, is een mix van biomedische, sociale en economische interventies nodig."

Volgens Unicef kan de ziekte specifiek onder tieners worden teruggedrongen door enkele maatregelen, onder meer de kwetsbaarheden van tieners centraal stellen in hiv-preventie, genderdiscriminatie tegengaan en seksueel geweld tegen meisjes een halt toeroepen.

Sub-Sahara-Afrika

Wereldwijd leven bijna 2 miljoen tieners met hiv. In Sub-Sahara-Afrika lopen meisjes meer risico dan jongens. Daar vinden drie op de vier nieuwe infecties plaats onder meisjes. "De wereld heeft veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen aids, maar het gevecht is nog lang niet voorbij, vooral niet voor kinderen en tieners," zegt Unicef-directeur Anthony Lake.