Verliest Fouad Belkacem de Belgische nationaliteit?

In Antwerpen is het proces begonnen om de Belgische nationaliteit af te nemen van Fouad Belkacem, de voormalige leider van Sharia4Belgium. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Belkacem heeft de dubbele nationaliteit: de Belgische en de Marokkaanse.

Er gaan al enkele jaren stemmen op om Belkacem de Belgische nationaliteit te ontnemen, maar het parket-generaal heeft gewacht op zijn definitieve veroordeling als leider van een terroristische groep. Dat is begin vorig jaar gebeurd.

De rechter oordeelde toen dat Belkacem de leider én oprichter was van de terreurgroep Sharia4Belgium. Hij achtte het ook bewezen dat Belkacem moslimjongeren indoctrineerde en hen mentaal voorbereidde op de gewapende strijd in Syrië. Belkacem wilde de democratie omverwerpen om hier de sharia in te voeren. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar en een geldboete van 30.000 euro. Belkacem ging in beroep maar daar werd de uitspraak uit eerste aanleg bevestigd.

Het proces waar beslist wordt over de Belgische nationaliteit van Belkacem wordt voor het hof van beroep gevoerd. Een uitspraak wordt over een drietal weken verwacht.