Vier huiszoekingen in onderzoek naar handel met Congolese weeskinderen

In een onderzoek naar handel in Congolese weeskinderen heeft de federale politie vanochtend vier huiszoekingen uitgevoerd, drie in Brussel en een in Luik. Een vrouw werd eerder in het onderzoek aangehouden. Zij wordt gezien als de spilfiguur.
Reporters

Vorige maand voerde het federaal parket al acht huiszoekingen uit in Namen, Dinant en Brussel. Acht personen werden toen meegenomen voor een verhoor, één Belgisch-Congolese vrouw werd uiteindelijk aangehouden. Ze werd in verdenking gesteld van gijzelneming, mensenhandel, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. Dat de gegijzelde personen minderjarig waren en dat de mensenhandel ten aanzien van minderjarigen werd gepleegd, waren daarbij verzwarende omstandigheden.

11 adopties, 3 niet in orde

Concreet gaat het om elf kinderen die in november 2015 door Belgische koppels waren geadopteerd in Congo. Die adoptie verliep via een weeshuis in Congo dat uitgebaat werd door de Belgisch-Congolese vrouw. Zij begon op een bepaald moment grote sommen te vragen aan de ouders, in ruil voor de kinderen. Buitenlandse Zaken in ons land heeft dan een klacht ingediend tegen de vrouw voor ontvoering.

Door de klacht van Buitenlandse Zaken is het federaal parket vervolgens een onderzoek gestart. De elf kinderen waren intussen toch in ons land geraakt, maar nu blijkt dat minstens drie van hen niet mochten worden geadopteerd. Blijkbaar stonden de kinderen opgegeven als vermist in Congo. De vrouw die is aangehouden wordt nu verdacht van ontvoering van de kinderen.

Huiszoeking op kabinet PS-politicus

Een van de huiszoekingen van vanochtend vond plaats op het kabinet van de PS-politicus Rachid Madrane, de minister van Jeugdzorg in de Franse Gemeenschapsregering. De speurders vermoeden dat enkele kabinetsmedewerkers op de hoogte waren dat er een en ander niet in orde was met de adoptie van de drie kinderen. De vrouw die is aangehouden, heeft overigens ook gewerkt voor de Franse gemeenschap.

De Belgische adoptieouders van de drie kinderen zijn op de hoogte gebracht, maar het is nog niet duidelijk wat er nu met de kinderen gaat gebeuren.

"Als er fouten zijn gemaakt, zal ik nodige maatregelen nemen"

"Als blijkt dat er fouten zijn gemaakt door de administratie, dan zal ik de nodige maatregelen nemen." Dat zegt Rachid Madrane, PS-minister in de regering van de Franse Gemeenschap. In zijn kabinet (Madrane is voogdijminister van de adoptie-autoriteit van de Franse Gemeenschap, red.) zijn de huiszoekingen gedaan in het onderzoek naar verdachte adopties van Congolese kinderen.

"Toen ik in juli 2014 op mijn post arriveerde, was er vanuit Congo al enkele maanden een moratorium op internationale adopties ingesteld, nadat er mankementen waren opgedoken met adopties met bepaalde landen", zei Madrane. "Twaalf kinderen die door Belgische families zouden worden geadopteerd, moesten toen in Congo blijven. "Alle adoptieprocedures waren toen afgerond. Ze moesten toen enkel het land kunnen verlaten."

"De Belgische autoriteiten hebben er toen alles aan gedaan om de kinderen naar hier te halen en ik ben persoonlijk ter plaatse gegaan in maart 2015", zei Madrane. In november 2015 zijn de kinderen vervolgens aangekomen in België. Maar, zoals het federaal parket heeft aangegeven, is gebleken dat voor drie kinderen niet voldaan was aan de internationale adoptievoorwaarden en dat zij zouden gezocht zijn door de Congolese autoriteiten", zegt Madrane.

"Zodra de kinderen in België waren, heb ik beslist de adoptieprocedures met Congo te bevriezen", zei Madrane. "Als blijkt dat de administratie fouten heeft gemaakt, zal ik de nodige maatregelen nemen."

Topje van de ijsberg?

Het federaal parket vreest overigens dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. De vrouw heeft in totaal 60 adopties geregeld en werkte op de juiste kabinetten. De vraag is nu of al haar adopties wel helemaal volgens het boekje zijn verlopen.

Meest gelezen