Bertolt Brecht-vertolkster Gisela May (92) is overleden

De Duitse actrice en zangeres Gisela May, die vooral bekendheid verwierf als Bertolt Brecht-vertolkster, is in Berlijn overleden. Ze werd 92 jaar.

Gisela May was vooral bekend om haar vertolkingen van Bertolt Brecht en haar liederen van Kurt Weill. Ze is vanmorgen in Berlijn overleden op 92-jarige leeftijd.

"Voor mij was Gisela May na Hélène Weigel (de weduwe van Brecht) de koningin van het Brecht-theater. Met haar sterft een van de grootste kunstenaressen van de voormalige DDR", zo reageerde intendant Claus Peymann van het Berliner Ensemble op het overlijden van May.

May, die een zeer expressieve stijl had, zat tijdens de Tweede Wereldoorlog op de toneelschool in Leipzig. Na de opdeling van Duitsland ging ze in Oost-Berlijn wonen.

In 1962 vervoegde ze het Berliner Ensemble, dat Bertolt Brecht had opgericht. Met dat gezelschap werd ze in binnen- en buitenland bekend als vertolkster van stukken van Bertolt Brecht en liederen van Kurt Weill. "Om die liederen goed te interpreteren, vond ik dat ik ook de stukken moest spelen waarvoor ze waren geschreven", zei ze ooit in een interview.