Einde nabij voor anonieme simkaarten

Over enkele weken zal het niet langer mogelijk zijn anoniem een prepaid simkaart te kopen en te gebruiken. Het Koninklijk Besluit hierover verschijnt binnenkort in het Staatsblad.

Anoniem een prepaid simkaart kopen en zonder enige vorm van identificatie met die kaart sms'en of bellen: tot nu toe was het perfect mogelijk. Ook criminelen en terroristen weten dit maar al te goed en slaan dan ook vaak grote hoeveelheden van zulke kaarten in om onder de radar onfrisse zaken te regelen of terreurdaden te plannen.

Binnenkort zijn deze praktijken niet langer mogelijk. Op initiatief van minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open VLD) verschijnt volgende week een Koninklijk Besluit in het Staatsblad dat de anonimiteit van prepaid simkaarten afschaft.

Tien dagen na de publicatie zal niemand nog een prepaid simkaart kunnen kopen zonder zich te identificeren. Dat kan op verschillende manieren, zo legt minister De Croo uit. "Het kan in de winkel op vertoon van de elektronische identiteitskaart, online eveneens met gebruik van de elektronische identiteitskaart of bij het herladen van de kaart", zegt hij.

Opvallend: in juni vorig jaar toonde De Croo zich nog een koele minnaar van het afschaffen van anonieme prepaid simkaarten. "Veiligheidsdiensten mogen niet alle burgers als potentiële verdachten beschouwen", meende hij toen. Hij wees voorts op de grote administratieve last van de maatregel en op de talloze andere mogelijkheden om anoniem te communiceren, zoals Skype.

Overgangsperiode

Voor prepaid simkaarten die nu al in omloop zijn, voert De Croo een overgangsperiode van zes maanden in. Het is daarbij aan de telecomoperatoren om contact op te nemen met alle klanten van wie ze de identiteitsgegevens nog niet kennen.

Volgens De Croo is de privacy van de gebruikers volledig verzekerd. Enkel in de volgende gevallen mogen veiligheids- en hulpdiensten de identificatiegegevens van de gebruikers opvragen:

  • Gerechtelijke autoriteiten in het kader van een onderzoek
  • Inlichtingen- en veiligheidsdiensten "bij uitvoering van hun opdrachten"
  • Hulpdiensten bij een noodoproep
  • Gerechtelijke politie van de cel vermiste personen voor een opsporing
  • Ombudsdienst telecom bij kwaadwillige oproepen

Meest gelezen