Oud-generaal Mattis wordt Trumps minister van Defensie

De aanstaande Amerikaanse Donald Trump zal de gepensioneerde generaal James Mattis nomineren als minister van Defensie. Dat heeft hij gisteravond aangekondigd tijdens een toespraak in Cincinatti.
2016 Getty Images

"We gaan 'Mad Dog' Mattis nomineren als minister van Defensie", aldus Trump tijdens de eerste stop van zijn bedankingstournee. "We gaan dat maandag pas aankondigen, dus hou het nu nog stil."

De naam van de voormalig generaal Mattis circuleert al langer, maar eerder op de dag liet een woordvoerder van Trump nog weten dat de beslissing nog niet was genomen.

Oude rat

Mattis heeft er een militaire dienst van meer dan veertig jaar opzitten. Hij staat bekend als een hevige tegenstander van het huidige Amerikaanse beleid rond Iran, omdat er volgens hem niets gedaan werd om de Iraanse bedreiging voor de stabiliteit in het Midden-Oosten te counteren.

Moest hij worden aangesteld, zal hij Trump waarschijnlijk waarschuwen voor een verdere toenadering met Rusland, dat hij ervan beschuldigt "de NAVO te willen vernietigen". Hij is bovendien tegen de foltertechniek van waterboarding, die Trump beloofde te legaliseren in het kader van de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Uitzondering

Omdat Mattis slechts drie jaar geleden op pensioen ging, zal hij van het Congres, vooraleer hij benoemd zal kunnen worden door de Senaat, een uitzondering moeten krijgen op de wet die bepaalt dat er zeven jaar moet zitten tussen het vertrek bij het leger en het opnemen van het mandaat van minister van Defensie.

Meest gelezen