VN-topman excuseert zich voor dodelijke cholera-uitbraak Haïti in 2010

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft zich geëxcuseerd voor de rol van de VN bij de uitbraak van cholera in Haïti in 2010. De ziekte eiste duizenden levens nadat het land reeds zwaar getroffen was door de zware aardbeving.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
archieffoto Haïti

"We verontschuldigen ons bij het Haïtiaanse volk", aldus de VN-topman. "We hebben gewoonweg te weinig gedaan rond de cholera-uitbraak en de verspreiding ervan in Haïti. We excuseren ons ten zeerste voor onze rol."

Volgens experts zou de ziekte door VN-blauwhelmen uit Nepal het land binnengebracht zijn. De Nepalese soldaten waren naar het land gestuurd na de verwoestende aardbeving van 2010.

Na jaren van ontkenning hadden de VN in augustus al toegegeven een "morele verantwoordelijkheid" te hebben voor de cholera-uitbraak. Volgens de VN liepen 800.000 mensen cholera op en lieten 9.000 daar het leven bij.