Duitsers willen meer jodiumtabletten uit bezorgdheid voor Tihange

In de Duitse deelstaten die grenzen aan België, is er een groeiende ongerustheid over de veiligheid in de kernreactor van Tihange bij Luik. De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil daarom jodiumtabletten kunnen uitdelen aan 3 miljoen huishoudens. Dat schrijft de Duitse krant Bild.

De Duitsers zijn vooral bezorgd omdat de kerncentrale Tihange 1 oorspronkelijk een levensduur had tot 2015. De regering verlengde die echter tot in 2025. Eerder dreigden de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts al om daartegen een klacht in te dienen bij de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Om alle huishoudens te kunnen bedelen, moet de voorraad jodiumtabletten worden uitgebreid tot 21 miljoen tabletten. De pillen worden opgeslagen in ziekenhuisapotheken, om in geval van nood te kunnen worden uitgereikt. De jodiumpillen zorgen voor een overvloed aan niet-radioactief jodium in de schildklier, waardoor die het radioactieve jodium niet meer kan opnemen.

Meest gelezen