Franse striptekenaar Gotlib overleden

De Franse striptekenaar en -scenarist Gotlib, pseudoniem voor Marcel Mordekhaï Gottlieb, is onverwachts op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van Gotlib aan stripuitgeverij Dargaud gemeld. De uitgeverij prijst de stripauteur die "miljoenen lezers leerde lachen", als "een fascinerende humorist en een virtuoze tekenaar".
©Jean Luc VALLET/Opale/Leemage

Gotlib werd in 1934 geboren in Parijs in een Joods-Hongaarse familie. Hij werkte onder meer samen met Franquin, René Goscinny, Albert Uderzo en Mandryka. Samen met die laatste en Claire Brétecher richtte hij in 1972 het blad "L'echo des savanes" op.

De strips van Gotlib staan bekend om hun absurde humor. Verschillende van zijn reeksen werden ook in het Nederlands vertaald, onder meer "Koos Voos" (Pervers Pépère), "Lobbes" (Gai-Luron), "Waanzin-Waanzuit" (Rubrique-à-Brac) en "Hamster Joviaal" (Hamster Jovial).

"Miljoenen lezers die leerden lachen met "Rubrique-à-Brac", "Dingodossiers" of "Gai-Luron" verliezen een fascinerende humorist, een virtuoze tekenaar, een veelzijdige beeldenstormer en een dierbare vriend die erin slaagde om hen op elke pagina een lach te ontlokken", aldus uitgeverij Dargaud.

Meest gelezen