Vlaming schenkt recordbedrag aan vastgoed weg

De voorbije tien maanden is voor een recordbedrag van 2,3 miljard euro aan vastgoed weggeschonken, meestal aan kinderen of kleinkinderen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het aantal schenkingen is flink toegenomen sinds de verlaging van de schenkbelasting die de Vlaamse regering in juli vorig jaar heeft doorgevoerd.
ImageGlobe

Schenkingen gebeurden vroeger vooral tussen verwanten in rechte lijn, zeg maar tussen partners of tussen ouders en kinderen en kleinkinderen. Aan verdere verwanten of niet-verwanten werd er nauwelijks geschonken omdat die tarieven opliepen tot 80 procent. De regering herleidde daarop het aantal schalen én verlaagde de tarieven (ook om woningen aan verwanten in rechte lijn te schenken).

Sinds de nieuwe regels zijn ingevoerd, is het aantal schenkingen gevoelig toegenomen. Notarissen merkten in 2015 al een belangrijke toename en die toename wordt dit jaar nog meer geaccentueerd, zegt Bart Van Opstal van de Federatie van Notarissen."Je ziet dat er dit jaar al meer dan 15.000 schenkingen zijn gepasseerd en dat is wel uitzonderlijk veel."

Van Opstal spreekt van een "dubbel effect". "Enerzijds zie je dat het interessant is om te schenken want er is een duidelijk fiscaal voordeel. Anderzijds zie je dat mensen de laatste jaren veel gevoeliger zijn voor successieplanning. Dat wil zeggen: veel meer dan vroeger plannen mensen hun successie en willen ze alles op jongere leeftijd regelen."

"Win-win-win-operatie"

De stijging van het aantal schenkingen vertaalt zich ten slotte ook naar extra ontvangsten voor de Vlaamse schatkist. Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) noemde het eerder al een "win-win-win-operatie". "Er is een win voor de burger/belastingbetaler, voor de economie (slapend onroerend kapitaal wordt naar de volgende generatie overgedragen) en voor de Vlaamse overheid (een toename van de ontvangsten uit de schenkbelasting)."

In Het Laatste Nieuws schat Tommelein dat de verlaging en de vereenvoudiging van de schenkbelasting dit jaar zo'n 90 miljoen meer zal opbrengen dan voor de hervorming." Tommelein herhaalt ten slotte de erfbelasting in dezelfde richting te hervormen.

Meest gelezen