Wouter Van Bellingen stopt als directeur Minderhedenforum

Wouter Van Bellingen wordt directeur van het Integratiepact. Dat pact, een deel van het Vlaamse regeerakkoord, heeft als doel discriminatie te bestrijden en het wederzijdse respect te bevorderen. Om die opdracht op zich te nemen, stopt Van Bellingen als directeur van het Minderhedenforum.

Het Integratiepact, dat loopt van 1 januari 2017 tot 31 december 2019, is een nieuw partnerschap met het Minderhedenforum en zijn lidorganisaties, de Vlaamse overheid, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, werkgevers, vakbonden, onderwijskoepels, media en in latere fase vertegenwoordigers uit de sectoren wonen, cultuur en welzijn.

Risico

"Ik weet dat ik een risico neem, maar de combinatie van beide functies is onmogelijk", aldus Van Bellingen. "Het is voor mij vooral een unieke kans om me in te zetten voor de promotie van diversiteit en gelijke kansen op de werkvloer, in de scholen, in heel de samenleving. De uitvoering van het pact ligt dan ook in het verlengde van mijn huidige job en mijn carrière."

"Doordat we onze directeur naar voren schuiven om dit belangrijk maatschappelijk project te trekken, geven we een sterk signaal aan de andere partners dat het ons menens is", zegt voorzitter van het Minderhedenforum Hüseyin Aydinli. "Wouter Van Bellingen heeft het juiste profiel, de ervaring en het netwerk om dit huzarenstukje tot een goed einde te brengen. Daarnaast blijft hij uiteraard nog actief in onze organisatie en krijgen we samen met hem, onze huidige adjunct-directeur en de nieuwe directeur een nog sterker management om onze werking verder te professionaliseren."

Realiteitszin

Na de lente moet het pact rond zijn, het partnerschap operationeel en de oproep voor de projecten klaar zijn, aldus Van Bellingen. "Uit de gesprekken met de partners is er alvast veel goesting, maar ook voldoende realiteitszin. Eerst organiseren we met het Minderhedenforum en zijn lidorganisaties nu zaterdag 10 december in DeSingel in Antwerpen de Openforumdag, een event met panelgesprekken, workshops. Daarna wordt er een team samengesteld om uit de startblokken te kunnen schieten."

De vacature voor een nieuwe directeur voor het Minderhedenforum verschijnt weldra. "Tot de nieuwe directeur er is, blijf ik zeker op post", zegt Van Bellingen in de kranten van Mediahuis.

Meest gelezen