Maker en muze van legendarische foto ontmoeten elkaar

Voor velen is bovenstaande foto het symbool geworden van de Amerikaanse mensenrechtenbeweging Black Lives Matter en de strijd van Afro-Amerikanen tegen politiegeweld. De foto werd genomen tijdens een betoging in Baton Rouge, afgelopen zomer in de VS. Voor persfotograaf Jonathan Bachman maakte het beeld zijn werkweek goed. Als gevolg van haar optreden die dag werd de vrouw opgepakt en zat ze een dag in de cel. Hij kreeg haar gisteren voor het eerst te spreken.

Op 9 juli 2016 kreeg Jonathan Bachmann een opdracht tijdens de protestbetoging in Baton Rouge, Louisiana. Mensen kwamen er op straat om te protesteren tegen de dood van Alton Sterling (37), die door de politie was neergeschoten.

"Amerika had nood aan een symbolisch beeld dat de lading volledig kon dekken. Ik begrijp dat de foto viraal is gegaan", blikt de fotograaf terug.

Op de foto: een jonge vrouw in het midden van de straat, die fier rechtop en met vastberaden blik voor twee terugdeinzende agenten van de oproerpolitie staat. "Ik ben nu eenmaal vrij kalm in wat je risicosituaties kunt noemen", zegt de vrouw in kwestie, Iesha Evans, verpleegster van beroep.

Op een discussieforum over fotojournalistiek, op touw gezet door Reuters en het International Center for Photography, deelt ze het podium met de persfotograaf die van haar een nu al iconische foto maakte. "Het was een eer om haar te fotograferen en het is een eer om haar te ontmoeten", zei Bachman.

Bekijk de ontmoeting tussen muze en maker:

Meest gelezen