Ophef over "Gouden" Netanyahu in Tel Aviv

In Tel Aviv is ophef ontstaan over een gouden standbeeld van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De bijna levensgrote figuur op een metershoge sokkel dook op op het centrale Rabinplein en gaf aanleiding tot heel wat selfies . Volgens de autoriteiten was de actie niet met hen afgesproken.

Het standbeeld is een idee van kunstenaar Itai Zalait. Hij ziet het als een creatieve vorm van protest tegen Netanyahu. "Netanyahu wordt overal opgevoerd als koning", aldus Zalait.

Het plein heette vroeger het Koning van Israël-plein. Volgens Zalait wilde hij met zijn actie testen hoe ver hij anno 2016 de grenzen van de vrije meningsuiting in Israël kon opschuiven.

Het standbeeld werd dinsdagmiddag omvergestoten door mensen die er volgens de krant Haaretz toe waren uitgenodigd om "Netanyahu ten val te brengen".

Het Rabinplein kreeg die naam nadat de toenmalige premier Yitzhak Rabin er in 1995 was vermoord. Een joodse extremist schoot Rabin dood omdat hij diens inspanningen voor vrede met de Palestijnen niet kon appreciëren.

Meest gelezen