Poolse Hooggerechtshof verwerpt mogelijke uitlevering Polanski

Er is een eind gekomen aan de uitleveringssoap van de Frans-Poolse cineast Roman Polanski. De Amerikanen startten de procedure in 2014. Meer dan twee jaar later heeft het Poolse Hooggerechtshof beslist om de uitleveringsprocedure niet opnieuw op te starten.
Copyright © ©IFC Films/Courtesy Everett Collection / Everett Collection

De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski kan opnieuw met een gerust gemoed naar zijn geboorteland Polen reizen. Na een procedureslag van meer dan twee jaar heeft het Poolse Hooggerechtshof definitief de stekker uit de procedure getrokken.

De Amerikaanse overheid vroeg in 2014 om de uitlevering van Roman Polanski. De regisseur van "Rosemary's baby", "Chinatown" en "The pianist" wordt al sinds 1977 gezocht door de Amerikaanse justitie. Hij wordt ervan verdacht een minderjarige te hebben misbruikt.

Hij zat in 1977 42 dagen in de gevangenis in de VS voor hij op borg vrijkwam. Vlak voor hij voor de rechter moest verschijnen, vluchtte Polanski in februari 1978 naar Frankrijk. Sindsdien is Polanski voortvluchtig in de VS.

De uitleveringsaanvraag van de VS werd in oktober 2015 verworpen door een rechtbank in Krakau. Het openbaar ministerie legde zich daarbij neer, maar de Poolse minister van Justitite Zbigniew Ziobro besliste eind mei dit jaar om toch door te zetten. Het Poolse Hooggerechtshof heeft daar nu een einde aan gemaakt.