Referendum over Gents circulatieplan lijkt onhaalbaar vóór 3 april

Het is vrijwel zeker dat er vóór 3 april 2017 geen referendum komt over het circulatieplan in Gent. Dat wordt op die dag ingevoerd. De initiatiefnemers geven toe er niet in te slagen deze week nog de benodigde 26.000 handtekeningen te verzamelen. Ze blijven wel verder handtekeningen verzamelen, in de hoop om een referendum te kunnen houden na de invoering van het gecontesteerde circulatieplan.

Om een referendum te kunnen houden, zijn 26.000 handtekeningen van Gentenaars ouder dan 16 jaar nodig. Daarna volgt er nog een hele administratieve procedure, die volgens schepen voor Burgerzaken Sofie Bracke (Open VLD) drie en een halve maand in beslag neemt: de handtekeningen moeten worden gecontroleerd en ook de organisatie van het referendum zelf is een hele klus, vergelijkbaar met het organiseren van verkiezingen.

"De kerstvakantie komt er ook aan, wat maakt dat we de handtekeningen tegen het einde van deze week, tegen 10 december, binnen zouden moeten zijn. Is dat niet het geval, dan zal een referendum houden voor 3 april niet lukken", zegt Bracke tegen "De Gentenaar".

De initiatiefnemers van het referendum blijven wel verder handtekeningen verzamelen, in de hoop toch nog een referendum te kunnen afdwingen, zij het dan na de invoering van het circulatieplan. In dat geval kan een referendum nog ten laatste op 14 oktober volgend jaar. Een Vlaams decreet bepaalt dat een referendum niet kan in het laatste jaar vóór de gemeenteraadsverkiezingen (14 oktober 2018, nvdr.).

Bovendien is het uitgesloten om een referendum in de zomervakantie, omdat veel Gentenaars dan niet kunnen stemmen. Ook een referendum vlak na de invoering van het plan of tijdens de examenperiode vindt Sofie Bracke geen goed idee.