Antwerpse school breidt uit onder de grond

Hoe kan je als school uitbreiden op een plaats waar dat eigenlijk niet meer kan? Met dat probleem kampte het Sint-Godelieve-instituut in Deurne. Na het uitschrijven van een wedstrijd door het Antwerpse provinciebestuur en de creativiteit van enkele architecten werd gekozen om de school uit te breiden onder de grond.

Dat er een tekort is aan plaatsen in Vlaamse scholen is niet nieuw. Sinds 2010 maakt Vlaanderen middelen vrij om nieuwe schoolcapaciteit te creëren in steden en gemeenten die kampen met een tekort. De provincie Antwerpen verwacht dat de huidige overbevolking van het lager onderwijs tegen 2020 in het hoger onderwijs voelbaar zal zijn. Daarom dat de provincie nu al investeert in het hoger onderwijs.

Het Sint-Godelieve ligt aan de rand van het provinciaal domein Rivierenhof in Antwerpen. De school zocht een manier om 220 extra leerlingen, hoofdzakelijk voor de departementen mode en grafische vormgeving, onder te brengen. Een uitbreiding zonder te raken aan de groene omgeving van het Rivierenhof leek onmogelijk, totdat een architectenbureau met het voorstel kwam om een deel ondergronds te bouwen. "Indien we klassiek zouden bouwen boven de grond, kunnen we maar een fractie realiseren van wat we nu kunnen met een deel onder de grond te bouwen", legt verantwoordelijk gedeputeerde Inga Verhaert (SP.A) uit.

Het nieuwe gebouw wordt een platte schijf die deels onder de grond gaat. Aan de achterzijde verdwijnt het gebouw helemaal onder het gras. Via cirkels in het gazon moet het licht binnenvallen. Door in het gebouw te werken met veel glas garanderen de architecten dat de kwaliteit van het licht binnen evengoed is als buiten. "Het zal ook een andere manier van lesgeven vragen", zegt Verhaert nog. "Lesgevers en leerlingen zullen binnenkijken in andere leslokalen. Het zal wat discipline vragen om je niet te laten afleiden door wat er op een andere plaats gebeurt."

Voor het project wordt 12,5 miljoen euro vrijgemaakt, een prijs die vergelijkbaar is met het bouwen van een klassieke school boven de grond. De bouwwerken starten in februari 2017.

Meest gelezen