KU Leuven schorst prof na veroordeling wegens aanranding

De KU Leuven heeft een 45-jarige professor scheikunde geschorst nadat die gisteren was veroordeeld wegens het aanranden van drie minderjarige meisjes. De man heeft tien maanden cel met uitstel gekregen van de rechter.

"Onze terreinen en gebouwen zijn tot nader order verboden terrein voor hem", zegt rector Rik Torfs van de KU Leuven in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

In oktober 2014 al diende de moeder van een 15-jarig meisje een klacht in tegen de professor omdat die haar dochter drie jaar eerder tijdens een logeerpartijtje had aangerand. Daarna volgden nog twee gelijkaardige klachten van vriendinnetjes van de dochter tegen de prof.

Hoewel de eerste klacht al meer dan twee jaar geleden werd ingediend, was de KU Leuven niet op de hoogte. Gevraagd naar een reactie op zijn veroordeling tot 10 maanden met uitstel, viel de universiteit uit de lucht. Gisteravond heeft rector Rik Torfs beslist de professor van de afdeling Kwantumchemie en Fysicochemie preventief te schorsen. "Dat zegt niets over zijn schuld. Maar gezien de aard van de feiten moest ik onmiddellijk reageren. Rust en veiligheid op de campus zijn belangrijk", aldus Torfs.

Eind oktober nog is de directeur van het Justus Lipsiuscollege van de KU Leuven ontslagen na klachten over "ernstig grensoverschrijdend gedrag en intimidatie". Volgens vertrouwenspersoon Kathleen Vleugels van de KU Leuven situeerden veel klachten zich in de seksuele sfeer.

Bekijk hier het volledige interview met rector Rik Torfs:

Meest gelezen