Polanski: "Eindelijk kan ik me veilig voelen in eigen land"

De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski heeft opgelucht gereageerd na de beslissing van het Poolse hooggerechtshof om hem niet uit te leveren aan de Verenigde Staten. "Eindelijk kan ik me veilig voelen in eigen land." Dat zegt hij in een interview met televisiezender TVN24. Het is de eerste reactie van de regisseur op de beslissing.

Roman Polanski, bekend van films als "The pianist" en "Rosemary's baby", is opgelucht dat de zaak achter de rug is. "Eindelijk kan ik naar Salwator (een residentiële wijk in Krakau) om de grafsteen van mijn vader te bezoeken of die van mijn vriend Andrzej Wajda", vervolgt Polanski. "Ik ben vooral opgelucht dat de zaak nu definitief achter de rug is, al is het jammer dat het zo lang heeft moeten duren."

De 83-jarige Polanski woont op dit moment in Parijs. Sinds 2014 vraagt de Amerikaanse justitie om zijn uitlevering nadat hij beschuldigd werd van verkrachting van een minderjarige in 1977. In dat jaar zat hij even in de gevangenis voor hij op borg vrijkwam. Hij vluchtte in februari 1978 naar Frankrijk. Sindsdien is de regisseur voortvluchtig in de VS en mijdt hij zijn vaderland.

De Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro ging eerder dit jaar nog in beroep tegen de beslissing om Polanski niet uit te leveren. Maar het Poolse hooggerechtshof besliste gisteren dat een eventuele uitlevering definitief van de baan is.