Ethisch hacken mag, als de eigenaar akkoord gaat

Het federaal Centrum voor Cybersecurity gaat bedrijven en instellingen een wettelijk kader bezorgen om "inbraken" door ethische hackers toe te laten op hun computernetwerk. Dat schrijft De Tijd. Ethische hackers dringen binnen in digitale systemen om bedrijven te wijzen op de kwetsbaarheden.
© Reporters - Francois Pera

Concreet zullen alle bedrijven en instellingen in ons land een standaardverklaring van de overheid krijgen die ze kunnen bekendmaken op hun website. Met die verklaring geven ze dan groen licht aan buitenstaanders om hen te hacken en te waarschuwen voor gaten in hun computerbeveiliging.

Bedrijven zullen die standaardverklaring, die het Centrum voor Cybersecurity hen zal bezorgen, nog kunnen aanpassen. En alleen ethische hackers die zich correct houden aan de krijtlijnen die in deze verklaring staan, mogen ervan uitgaan dat ze niet strafbaar zijn. De strafwet wordt wel niet gewijzigd: elke poging tot (ethische) hacking zonder toelating blijft strafbaar.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat de handleiding die het Centrum voor Cybersecurity voor bedrijven opmaakt, verspreiden zodra ze is voorgelegd aan de regeringspartners.

Meest gelezen