Marc Coucke neemt zelf Etixx weer over van Perrigo

Voormalig eigenaar Marc Coucke neemt het sportvoedingsbedrijf Etixx opnieuw over van Omega Pharma. Dat heeft zijn investeringsmaatschappij Alychlo bekendgemaakt. Het nieuws volgt op de aankondiging van de Amerikaanse groep Perrigo dat er een herstructurering op til is bij Omega Pharma, die 80 banen kan kosten.

Perrigo gaat de afdeling Branded Consumer Healthcare in België, waarin Omega Pharma is ondergebracht, herstructureren. Verschillende distributieovereenkomsten worden stopgezet. En het merk Etixx wordt volgend jaar verkocht, zo is eerder vandaag aangekondigd. Intussen is bekend wie de koper is: Marc Coucke zelf, de vorige eigenaar van Omega Pharma.

"Ik ben echt verheugd om opnieuw in Etixx Sports Nutrition te kunnen investeren", zegt Coucke in een persbericht. Hij wil Etixx verder internationaal uitrollen en promoten bij de apothekers. dat wordt wellicht een moeilijkere klus dan vroeger, nu Coucke het grote netwerk van Omega Pharma niet meer zelf in de hand heeft.

Etixx was vorig jaar zwaar verlieslatend. Het bedrijf boekte een nettoverlies van net geen 20 miljoen euro. Perrigo maakte eerder dit jaar al bekend dat het af wilde van Etixx.

Verrassende wending

Dat Coucke nu zelf Etixx terugkoopt, is een verrassende wending in het verhaal rond Perrigo en Omega Pharma.

Coucke verkocht Omega Pharma, waarvan Etixx een dochterbedrijf is, twee jaar geleden. Maar het Amerikaanse bedrijf Perrigo heeft aan die overname nog niet veel plezier beleefd. De helft van bedrag dat Perrigo voor Omega Pharma betaalde, heeft het al moeten afschrijven. Perrigo vindt dat het bij de overname misleid is, en diende een klacht in tegen Coucke.

45 tot 80 banen zijn bedreigd

Vanmorgen lichtte Perrigo de werknemers van Omega Pharma Belgium, Etixx en Biover in over de herstructurering. Volgens het bedrijf is de ingreep nodig om de rendabiliteit bij Omega Pharma op lange termijn te verbeteren.

Het bedrijf verwacht dat de herstructurering 45 tot 80 banen kan kosten. "Het consultatieproces om de organisatie beter af te stemmen op de huidige business en marktdynamiek is in gang gezet", luidt het in een persbericht.

Volgens CEO John Hendrickson moet de herstructurering de activiteiten van het bedrijf in België veilig stellen en de winst op lange termijn verbeteren.
 

Meest gelezen