N-VA-campagne #iksteuntheo maakt storm van kritiek los

De regeringspartij N-VA is een campagne gestart op Twitter onder de hashtag "iksteuntheo" in verband met de weigering van staatssecretaris Francken om de uitspraak van het hof van beroep toe te passen en een visum te geven aan een Syrisch gezin. Op de campagne is ook veel reactie gekomen, onder de hashtag "iksteunderechtstaat" en ook vanuit andere regeringspartijen is er kritiek.

De N-VA-campagne loopt zowel op de Twitter-account van de N-VA als die van voorzitter Bart De Wever. Gevraagd wordt een tweet te retweeten waarin gesteld wordt dat België niet alle asielzoekers van de wereld kan opvangen, maar waarin ook kritiek op het gerecht wordt geleverd.

Zo zegt de tweet dat "rechters de wet strikt moeten toepassen" en dat de N-VA "GEEN dwangsommen en GEEN wereldvreemde rechters" wil.

Reactie

De N-VA-campagne is trending, en veel mensen hebben de tweet geretweet, maar er kwam ook veel reactie op. Veel mensen zien de campagne en de uitspraken van staatssecretaris Francken als een bedreiging voor de rechtsstaat, en zo werd dan ook de hashtag "iksteunderechtstaat" gelanceerd.

Veel mensen zagen ook niet in waarom zij de wet zouden moeten naleven als een staatssecretaris dat niet moet, en de satirische website De Rechtzetting zag Theo Francken zichzelf al het land uitzetten na zijn veroordeling in beroep.

Regeringspartijen

Ook vanuit andere regeringspartijen komt er kritiek op de campagne. Zo noemde CD&V Kamerlid en gewezen fractievoorzitter Raf Terwingen het "ongehoord" dat de grootste partij van de wetgevende macht de rechterlijke macht zo schoffeert. 

Open VLD-fractievoorzitter Patrick Dewael slaat en zalft. Volgens hem mag Theo Francken de rechtsmiddelen uitputten, maar is het "wegzetten van rechters als wereldvreemd een ontkenning van de rechtstaat".

 

Meest gelezen