Trump kiest klimaatcriticus als hoofd van milieuagentschap

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft Scott Pruitt aangeduid als hoofd van het Amerikaanse milieuagentschap (EPA). Dat heeft het overgangsteam van Trump bekendgemaakt. Volgens Amerikaanse media zal hij de verwezenlijkingen van Obama op het gebied van milieu en klimaat tenietdoen.

De keuze voor Pruitt lijkt een signaal van Trump om de plannen die Obama uitgetekend heeft op vlak van klimaat en milieu ongedaan te maken. Pruitt heeft in het verleden veel kritiek geuit op het EPA (Environmental Protection Agency) dat hij zal leiden en klaagde het agentschap zelfs aan.

Pruitt twijfelt of de mens een rol speelt in de opwarming van de aarde en wijst erop dat ook wetenschappers het nog altijd oneens zouden zijn daarover. Nochtans is er een grote consensus bij wetenschappers over de menselijke verantwoordelijkheid in de opwarming van het klimaat. De 48-jarige Republikein vecht Obama's "Clean Power Plan" aan, waarmee Amerika de broeikasgassen in de elektriciteitssector wil verminderen. Het plan noemde hij een "oorlog tegen de kolen". Hij procedeert ook tegen de aangekondigde plannen van het EPA om de uitstoot van methaangas te verminderen, een broeikasgas dat veel voorkomt in de olie- en gassector.

De Amerikaanse krant The New York Times vreest dat een man als Pruitt het klimaatakkoord van Parijs op de helling zet. Als de administratie van Trump zijn klimaatbeloftes niet nakomt, zo vreest de krant, zullen ook andere landen volgen. Dat zou het akkoord irrelevant maken en "de wereld leiden naar een onomkeerbare klimaatverandering."

"Procureur-generaal Pruitt heeft een sterk conservatief palmares als openbaar aanklager en heeft aangetoond dat hij bekend is met de wetten en regels rond energie", luidt het in een mededeling van Trumps overgangsteam.

De keuze voor Pruitt is opvallend, nadat Trump eerder deze week een gesprek had met zowel klimaatactivist en voormalig vicepresident Al Gore als acteur Leonardo DiCaprio die onlangs een documentaire maakte over de klimaatverandering. Al Gore verklaarde na het gesprek met Trump dat ze een "zeer interessant gesprek" gevoerd hadden.

De 48-jarige Pruitt is momenteel procureur-generaal van de staat Oklahoma.Tijdens zijn campagne had Trump meermaals gezegd EPA te zullen opdoeken, omdat het agentschap te duur zou zijn.

Wat doet het Amerikaans milieuagentschap?

EPA of Environmental Protection Agency, met hoofdzetel in Washington D.C., telt ongeveer 17.000 werknemers. De missie van het agentschap is de bescherming van de volksgezondheid en van het milieu. In 1970 was het president Nixon die de oprichting mogelijk maakte. In haar mission statement maakt het agentschap duidelijk dat de Verenigde Staten een leidersrol willen opnemen in de samenwerking met andere landen om het milieu te beschermen.

In Vlaanderen bewaakt de Vlaamse Milieumaatschappij de kwaliteit van de lucht en het water. Ze stelt ook het Vlaamse Milieurapport (MIRA) op. Dat rapport beschrijft de toestand van het milieu en probeert de verwachte ontwikkelingen in te schatten.

Meest gelezen