VRT reikt de regionale televisiezenders de hand

De VRT is bereid om de noodlijdende regionale omroepen te helpen. Dat heeft Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder van de openbare omroep, gezegd tijdens een Trends Lunch in Groot-Bijgaarden. Lembrechts vindt wel dat er te veel regionale zenders zijn in Vlaanderen.

Eind oktober raakte de inhoud van een audit in opdracht van de Vlaamse regering over de toekomst van de regionale tv-zenders bekend. Daaruit bleek dat de regionale omroepen in Vlaanderen gevangen zitten in een neerwaartse spiraal.

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) krijgt in het rapport de raad de bestaande steunregeling voor de regionale omroepen - die eind dit jaar afloopt - niet te behouden.

Tijdens een Trends Lunch blikte Paul Lembrechts terug op zijn eerste maanden aan het hoofd van de VRT. Hij liet ook zijn licht schijnen over de toekomst van de regionale omroepen en erkende dat hun situatie niet eenvoudig is.

"De tendens bij de regionale omroepen is dat zij een veelal ouder kijkerspubliek bereiken. Er is ook sprake van een divers landschap. Sommige omroepen hebben het financieel erg lastig, andere draaien goed en zijn gezond", aldus Lembrechts.

"Tien regionale omroepen is niet gezond"

De VRT-topman is er wel van overtuigd dat er te veel Vlaamse regionale omroepen zijn. "Vlaanderen is niet groot. En tien regionale omroepen is geen gezonde situatie. Ze moeten neigen naar meer samenwerking", benadrukte Lembrechts.

"De VRT is natuurlijk niet de vragende partij om alles over te nemen. We willen wel zeker bekijken hoe we kunnen helpen, onder meer over regionale nieuwsgaring. Ik ben er wel van overtuigd dat de regionale omroepen zeker meer de kaart van het digitale moeten trekken."

Lembrechts somde ook drie belangrijke verwezenlijkingen op die hij de voorbije maanden bij de openbare omroep heeft bereikt. "Ik heb de omroep echt moeten overtuigen dat iedereen mee moet zijn met de digitale transfer. Niet alleen tegenover de consumenten van al onze merken, maar ook intern."

Tot slot heeft Lembrechts naar eigen zeggen ook gewerkt aan de interne bedrijfscultuur binnen de VRT. "Deze omroep moet meer evolueren naar een ondernemend bedrijf. Ik bedoel niet dat we winst moeten maken, maar al onze medewerkers moeten wel ondernemend zijn. Met de schaarse middelen die we hebben, moeten we veel of zelfs meer doen dan in het verleden. En daarbij moeten we ook creatief zijn wat betreft nieuwe inkomsten", aldus Lembrechts.

Meest gelezen